0

Wijn uit Kroatië wordt aangemerkt als een van de meest enerverende voorbeelden van de nieuwe wijnbouw. De oorsprong van wijnbouw in Kroatië gaat heel lang terug, tot wel 2.500 jaar geleden. De wijnsoorten die destijds verbouwd werden hebben zich aangepast aan de kenmerkende bodem- en klimatologische omstandigheden en zijn zich blijven ontwikkelen. Wij beschrijven hieronder een aantal interessante feiten over wijnbouw in Kroatië.

Kroatië verkozen tot een van de beste wijnregio’s ter wereld

De lezers van Amerikaanse krant USA TODAY hebben Kroatië verkozen tot een van de mooiste wijnregio in de wereld. Hierbij eindigde Kroatië veel hoger dan de veel beroemdere wijnregio’s als Bordeaux, Toscane, Oregon of Napa Valley. De prachtige schoonheid van de Kroatische wijngebieden is voor veel wijnliefhebbers zelfs een van de belangrijkste redenen om naar Kroatië op vakantie te gaan en deze te combineren met een wijnproeverij en te genieten van de inheemse wijn uit Kroatië.

Anthony Bourdain vindt de Kroatische wijn verbijsterend goed

De beroemd kok, televisiepresentator en auteur Anthony Bourdain was in Kroatië voor de opnames van zijn televisieserie “No reservations”. Gedurende zijn laatste bezoek aan Kroatië was hij in de beroemde wijnmakerij Bibich waar hij, merkbaar voldaan, proclameerde: “Why, oh why, is there so much amazing wine in this country?”. Na afloop van de serie opnames waarvoor hij het grootste deel van het land had doorgereisd, prees de beroemde auteur en chef-kok het intrigerend hoge kwaliteitsniveau van de wijnen uit Kroatië en de Kroatische keuken.

De plek van Primitivo en Zinfandel

De wijnsoort die Italianen Primitivo, en de Amerikanen Zinfandel noemen, is eigenlijk de Kroatische soort Crljenak (soms ook Tribidrag genoemd), zoals prof. dr. Carole Meredith van de Californische universiteit Davis bewees in een wetenschappelijk artikel dat in 2002 uitkwam. Na jarenlang onderzoek van wetenschappers naar de identiteit van deze uiterst populaire wijn is eindelijk vastgesteld dat deze druivensoort uit Kroatië komt. Deze wijn wordt in Kroatië al vanaf de 15de eeuw gemaakt, en de druivensoort is eveneens verwant met vele andere inheemse druiven.

Kroatië als plek van verbazingwekkende wijngaarden

De wijngaarden van Ivan Dolac, Dingač en Bucavac kunnen worden gezien als een natuurwonder, dit door de ligging van de wijngaarden in de veelal extreme omgeving. Het is het bewijs dat laat zien dat inzet en doorzettingsvermogen het eindresultaat is voor zeer goede wijn. De wijngaarden zijn gelegen op steile hellingen, omgeven door de zee, met een hellingshoek van tot wel 44 graden. Een goed voorbeeld hiervan is de wijngaard van Ivan Dolac op het eiland Hvar. De druiven in deze wijngaarden kunnen uitsluitend met de hand verzorgd worden.

De wijngaarden van Bucavac in Midden-Dalmatië

Nog wonderbaarlijk is de strijd om elke centimeter land bij de wijngaard Bucavac in Midden-Dalmatië. Deze wijngaarden zijn beschermd met stenen muurtjes, daarachter bevinden zich de druivenranken. De stenen muurtjes zorgen ervoor dat de druiven beschut zijn tegen de harde wind en dat de aarde van deze wijngaarden door de regen niet weggespoeld wordt naar de zee.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP

X