0
Znfandel, Primitivo, Tribidrag, en Crljenak Kastelanski

Zinfandel en Primitivo zijn twee namen voor dezelfde druifsoort. Wat is de geschiedenis van deze druif en hoe kwam het aan twee verschillende namen?

Zinfandel uit Californiƫ

Zinfandel is een druif die voornamelijk in CaliforniĆ« wordt geteeld. Primitivo is een druif die voornamelijk in ItaliĆ« wordt geteeld. Maar deze druiven zijn eigenlijk hetzelfde. En zelfs meer, Primitivo en Zinfandel waren nooit de originele namen van deze druifsoort. De druiven komen oorspronkelijk uit KroatiĆ«, waar ze “Tribidrag” en soms “Crljenak KaÅ”telanski” worden genoemd.

Hoewel we deze informatie momenteel als vanzelfsprekend beschouwen, wisten velen tot in de jaren zestig niet dat Zinfandel en Primitivo dezelfde druif waren. Bovendien zijn de wortels van deze druifsoort pas in 2001 achterhaald. Hierbij zijn Zinfandel en Primitivo ontleed en ontdekten de wetenschappers dat het om exact dezelfde druif gaat.

In Italiƫ als Primitivo

In de 18e eeuw had een priester met de naam Don Francesco Filippo Indellicati een voorliefde voor wijn. Hij kocht wat druiven uit KroatiĆ«, waaronder Tribidrag. Hij plantte ze in het Italiaanse Liponti. Hij zag dat de Tribidrag-druiven nog vĆ³Ć³r alle andere druiven begon te rijpen. Hierdoor begon hij ze Primitivo te noemen. Dat is Italiaans voor eerste. Hierdoor bleef deze naam hangen. Omdat de druiven met gemak begon te groeien in het regionale klimaat, sloeg de Primitivo als een lopend vuurtje over naar heel ApuliĆ«. Daarnaast werd het de meest aangeplante druif in de regio.

Zinfandel als Tribidrag in Californiƫ

Ondertussen arriveerde vanuit Wenen de Tribidrag-druif in 1829 in Boston. Het werd meegenomen door de Habsburgse monarchie die destijds over Kroatiƫ regeerde. In Boston werd het ontvangen door een tuinbouwer genaamd George Gibbs. Het werd gebruikt als een tafeldruif en aangeduid als Zenfendal. Dat is weer afkomstig uit de Hongaarse naam tzinifƔndli. Gibbs verhuisde naar Californiƫ om de goudkoorts in 1850 te volgen en nam de Zinfandel-wijnstokken mee.

In 1857 werden ze voor het eerst in Noord-Amerika geplant en gebruikt voor het maken van wijn bij de Oak Knoll-wijngaard in het noorden van Napa. De wijn werd zo goed ontvangen dat de productie van Zinfandel bijna van de ene op de andere dag een hoge vlucht nam. Tegen het einde van de jaren 1890 werd de druif ook hier niet meer gebruik als tafelwijn doordat de kwaliteit steeds beter zichtbaarder werd. Dankzij de kwaliteitseigenschappen werd het een van de meest aangeplante druiven in Amerika.

Weinig mensen in Italiƫ of de Verenigde Staten wisten dat Primitivo en Zinfandel niet uniek waren. Ook niet dat het niet hun eigen druif was maar dat deze uit Kroatiƫ kwam.

Ontdekkingen van Zinfandel en Primitivo in Kroatiƫ

Wenkbrauwen werden voor het eerst gefronst in 1967 toen professor Austin Goheen van de Universiteit van Californiƫ een bezoek bracht aan de Italiaanse regio Apuliƫ. Hier vond hij een verbazingwekkende overeenkomst tussen Primitivo en Zinfandel. In 1968 werd Primitivo naar Californiƫ gebracht. Na analyse werden de druiven genetisch identiek verklaard.

Carole Meredith van de Universiteit van CaliforniĆ« pakte het onderzoek in de jaren negentig op en wees KroatiĆ« aan als de geboorteplaats van deze druiven. Ze verzamelde meer dan 150 wijnstokken uit het hele land voor de analyse. Op een bepaald moment was haar team ervan overtuigd dat Plavac Mali de betreffende druif was. Later, na uitgebreider onderzoek, werd bevestigd dat de Plavac mali druif afstamde van de Tribidrag (Zinfandel / Primitivo) en niet de ‘ouder’ was ervan.

Tribidrag afkomstig van Crljenak KaŔtelanski

Na bijna een decennium zoeken kwam er in 2001 de doorbraak hierover in DalmatiĆ«. Nadat een aantal monsters genomen werden van wijnstokken uit KaÅ”tel Novi werd vastgesteld dat de betrokken druif Crljenak KaÅ”telanski was.

Hiervan bestonden slechts 9 wijnstokken in de wijngaard met duizenden andere variĆ«teiten. In 2011 bleek dat de Tribidrag druif genetisch identiek is aan de Crljenak KaÅ”telanski. Bovendien verwijst het woord Tribidrag net als Primitivo naar het woord ‘vroeg’, wat weer is afgeleid van het vroegrijpende karakter van de druif.

Eigenschappen van Tribidrag

De druif zelf is donker van kleur, heeft een gemiddelde zuurgraad en bevat gemiddeld tot redelijk veel tannines. Door het zonnige klimaat zijn zijn de tannines goed rijp. Hierdoor is de wijn toch soepel. Wijn gemaakt van deze tribidrag druif smaakt fruitig en bevatten aromaā€™s van zwarte kersen, bosbessen, pruimen, vijgen en bramen.

Tribidrag wijn is eveneens donkerrood van kleur. Lichte tribidrag wijn met een lager alcoholpercentage (rond de 13,5%) is sappig. Tribidrag met een hoger alcoholpercentage is zwaarder en tikje zoetig. De tribidrag wijn is door zā€™n flinke body en fruitige smaak prima te combineren met stevige, kruidige en/of gegrilde gerechten.

Samengevat wordt het smaakpalet van de tribidrag wijn gekenmerkt door kersen en bramen, aangevuld door een frisse, goed geĆÆntegreerde zuurgraad. De mond wordt verleid door fijne, zachte tannines. Ideaal voor een ontspannen avond of een goede maaltijd.

Aroma van Tribidrag wijn

  • Fruit: bramen en zwarte kersen
  • Cacao en pure chocolade
  • Tabak en sandelhout
  • Kruiden: rooibos en steranijs

Zinfandel, Primitivo, Tribidrag of toch Crljenak KaŔtelanski?

Kortom het duurde bijna 50 jaar om de oorsprong van Zinfandel en Primitivo te achterhalen. En de geschiedenis van deze druiven werd in KroatiĆ« ontrafeld. Dus wat dacht je van een glas Crljenak KaÅ”telanski of Plavac Mali?

Aanbieding Plavac mali wijn uit Kroatiƫ van topkwaliteit, achterkant van de flesPlavac mali wijn uit Kroatiƫ van topkwaliteit

Plavac Mali van topkwaliteit

Elegante wijn met aroma's van pruimen, vijgen en tikje mediterrane kruiden
(31)
14.52 12.98
Marko Polo is een cuvee wijn uit Kroatiƫ, achterkant van de flesMarko Polo is een cuvee wijn uit Kroatiƫ

Marko Polo

Licht kruidige smaak met tonen van bramen & vijgen.
(5)
7.99

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP

X