De oorsprong van Zinfandel en Primitivo

Znfandel, Primitivo, Tribidrag, en Crljenak Kastelanski

Zinfandel en Primitivo zijn twee namen voor dezelfde druifsoort. Wat is de geschiedenis van deze druif en hoe kwam het aan twee verschillende namen?

Zinfandel uit Californië

Zinfandel is een druif die voornamelijk in Californië wordt geteeld. Primitivo is een druif die voornamelijk in Italië wordt geteeld. Maar deze druiven zijn eigenlijk hetzelfde. En zelfs meer, Primitivo en Zinfandel waren nooit de originele namen van deze druifsoort. De druiven komen oorspronkelijk uit Kroatië, waar ze “Tribidrag” en soms “Crljenak Kaštelanski” worden genoemd.

Hoewel we deze informatie momenteel als vanzelfsprekend beschouwen, wisten velen tot in de jaren zestig niet dat Zinfandel en Primitivo dezelfde druif waren. Bovendien zijn de wortels van deze druifsoort pas in 2001 achterhaald. Hierbij zijn Zinfandel en Primitivo ontleed en ontdekten de wetenschappers dat het om exact dezelfde druif gaat.

In Italië als Primitivo

In de 18e eeuw had een priester met de naam Don Francesco Filippo Indellicati een voorliefde voor wijn. Hij kocht wat druiven uit Kroatië, waaronder Tribidrag. Hij plantte ze in het Italiaanse Liponti. Hij zag dat de Tribidrag-druiven nog vóór alle andere druiven begon te rijpen. Hierdoor begon hij ze Primitivo te noemen. Dat is Italiaans voor eerste. Hierdoor bleef deze naam hangen. Omdat de druiven met gemak begon te groeien in het regionale klimaat, sloeg de Primitivo als een lopend vuurtje over naar heel Apulië. Daarnaast werd het de meest aangeplante druif in de regio.

Zinfandel als Tribidrag in Californië

Ondertussen arriveerde vanuit Wenen de Tribidrag-druif in 1829 in Boston. Het werd meegenomen door de Habsburgse monarchie die destijds over Kroatië regeerde. In Boston werd het ontvangen door een tuinbouwer genaamd George Gibbs. Het werd gebruikt als een tafeldruif en aangeduid als Zenfendal. Dat is weer afkomstig uit de Hongaarse naam tzinifándli. Gibbs verhuisde naar Californië om de goudkoorts in 1850 te volgen en nam de Zinfandel-wijnstokken mee.

In 1857 werden ze voor het eerst in Noord-Amerika geplant en gebruikt voor het maken van wijn bij de Oak Knoll-wijngaard in het noorden van Napa. De wijn werd zo goed ontvangen dat de productie van Zinfandel bijna van de ene op de andere dag een hoge vlucht nam. Tegen het einde van de jaren 1890 werd de druif ook hier niet meer gebruik als tafelwijn doordat de kwaliteit steeds beter zichtbaarder werd. Dankzij de kwaliteitseigenschappen werd het een van de meest aangeplante druiven in Amerika.

Weinig mensen in Italië of de Verenigde Staten wisten dat Primitivo en Zinfandel niet uniek waren. Ook niet dat het niet hun eigen druif was maar dat deze uit Kroatië kwam.

Ontdekkingen van Zinfandel en Primitivo in Kroatië

Wenkbrauwen werden voor het eerst gefronst in 1967 toen professor Austin Goheen van de Universiteit van Californië een bezoek bracht aan de Italiaanse regio Apulië. Hier vond hij een verbazingwekkende overeenkomst tussen Primitivo en Zinfandel. In 1968 werd Primitivo naar Californië gebracht. Na analyse werden de druiven genetisch identiek verklaard.

Carole Meredith van de Universiteit van Californië pakte het onderzoek in de jaren negentig op en wees Kroatië aan als de geboorteplaats van deze druiven. Ze verzamelde meer dan 150 wijnstokken uit het hele land voor de analyse. Op een bepaald moment was haar team ervan overtuigd dat Plavac Mali de betreffende druif was. Later, na uitgebreider onderzoek, werd bevestigd dat de Plavac mali druif afstamde van de Tribidrag (Zinfandel / Primitivo) en niet de ‘ouder’ was ervan.

Tribidrag afkomstig van Crljenak Kaštelanski

Na bijna een decennium zoeken kwam er in 2001 de doorbraak hierover in Dalmatië. Nadat een aantal monsters genomen werden van wijnstokken uit Kaštel Novi werd vastgesteld dat de betrokken druif Crljenak Kaštelanski was.

Hiervan bestonden slechts 9 wijnstokken in de wijngaard met duizenden andere variëteiten. In 2011 bleek dat de Tribidrag druif genetisch identiek is aan de Crljenak Kaštelanski. Bovendien verwijst het woord Tribidrag net als Primitivo naar het woord ‘vroeg’, wat weer is afgeleid van het vroegrijpende karakter van de druif.

Eigenschappen van Tribidrag

De druif zelf is donker van kleur, heeft een gemiddelde zuurgraad en bevat gemiddeld tot redelijk veel tannines. Door het zonnige klimaat zijn zijn de tannines goed rijp. Hierdoor is de wijn toch soepel. Wijn gemaakt van deze tribidrag druif smaakt fruitig en bevatten aroma’s van zwarte kersen, bosbessen, pruimen, vijgen en bramen.

Tribidrag wijn is eveneens donkerrood van kleur. Lichte tribidrag wijn met een lager alcoholpercentage (rond de 13,5%) is sappig. Tribidrag met een hoger alcoholpercentage is zwaarder en tikje zoetig. De tribidrag wijn is door z’n flinke body en fruitige smaak prima te combineren met stevige, kruidige en/of gegrilde gerechten.

Samengevat wordt het smaakpalet van de tribidrag wijn gekenmerkt door kersen en bramen, aangevuld door een frisse, goed geïntegreerde zuurgraad. De mond wordt verleid door fijne, zachte tannines. Ideaal voor een ontspannen avond of een goede maaltijd.

Aroma van Tribidrag wijn

  • Fruit: bramen en zwarte kersen
  • Cacao en pure chocolade
  • Tabak en sandelhout
  • Kruiden: rooibos en steranijs

Zinfandel, Primitivo, Tribidrag of toch Crljenak Kaštelanski?

Kortom het duurde bijna 50 jaar om de oorsprong van Zinfandel en Primitivo te achterhalen. En de geschiedenis van deze druiven werd in Kroatië ontrafeld. Dus wat dacht je van een glas Crljenak Kaštelanski of Plavac Mali?

Productcategorieën

Product druivenras

Product klasse

Product smaak

Plavac Mali van topkwaliteit

12.99 16.99
31

Marko Polo

7.99
5

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are makes.