Suiker in wijn? Hoeveel zit erin? Hoeveel calorieën bevat een glas wijn?

Hoeveel suiker in wijn? Hoeveel caloriëen in wijn?

Suiker in wijn is heel normaal, het zijn natuurlijke suikers. Maar hoeveel suiker zit er in wijn eigenlijk? Wat is restsuiker? Welke wijn heeft meer suiker, rode of witte wijn? Hoeveel calorieën bevat een glas wijn? We leggen het graag voor je uit.

Hoeveel suiker in wijn?

Hoeveel suiker in wijn aanwezig is varieert heel erg. Het heeft te maken met her druivenras, met het soort wijn (rode wijn of witte wijn), in welk klimaat de druiven groeien en eveneens de bodem waar de druiven groeien. Het is daarom niet heel eenvoudig te zeggen wat de hoeveelheid van suiker in wijn exact is. Wel is het zo dat droge rode wijn veel minder suikers bevat dan zoete witte wijn.

Dit heeft allemaal te maken met het fermentatieproces waarbij de natuurlijke suikers van druiven omgezet worden in alcohol. Hoe meer van deze natuurlijke suikers er worden omgezet hoe minder suiker er over zal blijven. Dit wordt ook wel restsuiker genoemd.

De natuurlijke suikers in druiven veranderen in alcohol door het fermentatieproces van wijn. Eenmaal gefermenteerd bepaalt de hoeveelheid resterende suiker die achterblijft in de wijn de “droogte” van de wijn. Droge wijnen bevatten de minste hoeveelheid suiker, terwijl zoete, fruitige wijnen veel meer suiker bevatten. Wijn waarvan de druiven in warme gebieden worden geteeld, heeft meestal meer suiker dan druiven waarvan de druiven in koelere streken worden gekweekt.

Welke wijn heeft meer suiker, rode of witte wijn?

Rode wijn bevat ongeveer 1,5 gram suiker per glas. Zoete witte wijn bevat bijna 6 gram suiker per glas. Droge witte wijn bevat slechts zo’n 0,6 gram suiker per glas. Rosé wijn bevat 2,5 gram suiker per glas. Dit zijn natuurlijke suikers, die zorgen voor een bepaalde smaakstructuur in wijn. Witte wijn heeft van nature meer zuren dan rode wijn. Maar rode wijn bevat op zijn beurt veel meer tannines.

Iedereen die op zoek is naar een wijn die niet veel suiker bevat, moet een droge wijn kiezen. Graševina, Pošip, Cetinka, Riesling en Gewürztraminer zijn voorbeelden van zeer droge witte wijn. Plavac Mali, Merlot, Blaufränkisch, Zweigelt en Cabernet Sauvignon zijn voorbeelden van droge rode wijnen waar weinig suiker in zit.

Voor degenen die een een wat zoetere wijn prefereren, is portwijn de beste optie. Maar deze heeft vaak heel veel alcohol. Zoete wijnen, zoals port, worden vaak dessertwijnen genoemd omdat ze goed samengaan met cakes en pasteien. Zowel droge rode wijn als droge witte wijn gaat minder goed samen met hartige en zoete gerechten.

Restsuiker in wijn

De meeste rode wijnen zijn ‘stille wijnen’. Dit zijn wijnen die volledig zijn uitgegist en tot rust gekomen en dus geen koolzuur bevatten. Er zijn oneindig veel verschillende rode wijnsoorten. De verschillende soorten druiven die in heel diverse wijnstreken groeien zorgen voor oneindig veel soorten smaak en geurvariaties. De meeste rode wijnen zijn ‘droog’ van smaak. Bij deze wijn is vrijwel al het aanwezige suiker bij de gisting omgezet in alcohol. Dit betekent dat de wijn ‘droog’ is en nog maar weinig restsuiker bevat.

Daarnaast zijn er ook rode zoeter wijnen. Dan zit er zoveel suiker in de druiven dat deze niet allemaal tijdens de gisting kan worden omgezet. Door meer restsuiker is de wijn vanzelfsprekend zoeter. Er kan tijdens de gisting ook koolzuur ontstaan. Daarom is het ook mogelijk een rode wijn mousserend te maken. We komen dit alleen niet heel vaak tegen.

Daarnaast is het ook mogelijk om zoete rode wijn te maken door alcohol toe te voegen. Hierdoor stop de gisting eerder en blijft er meer restsuiker over. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij Port, Marsala en Banyuls.

Hoeveel gram suiker zit er in een glas wijn?

Droge witte wijn en rode wijn bevat slechts een sporenhoeveelheid suiker. Afhankelijk van de druivensoort bevatten ze minder dan één gram per glas. Als een wijn droger wordt bevat deze minder suiker. Hoe droger de wijn des te minder suiker deze heeft. Hoe zoeter de wijn hoe meer suiker deze zal hebben.

De hoeveelheid natuurlijke suiker in druiven varieert. Druiven uit warme klimaten bevatten meestal meer suiker dan die uit koelere streken. Rode druiven hebben meestal meer suiker dan witte variëteiten. Wanneer wijn wordt gemaakt, verandert gist veel van de natuurlijke suiker van de druif in alcohol. Er blijft wat suiker over. Deze ‘resterende’ suiker geeft wijn zijn zoetheidsniveau. Droge wijnen hebben het laagste suikergehalte. Daarom bevat een zoete wijn bevat ongeveer 5 gram suiker per glas.

Hoeveel calorieën zitten er in een glas wijn?

De hoeveelheid calorieën die er in een glas wijn zit, is afhankelijk van het soort wijn en hoeveel gram in het glas. Een standaard glas wijn met 12 procent alcohol heeft ongeveer 126 calorieën.

Volgens het voedingscentrum heeft een wijn, of het nu witte wijn of rode wijn is, meestal 25 calorieën per gram suiker. In een standaard wijnglas gaat ongeveer 100 ml wijn in. In veel restaurants schenken ze echter vaak in een grotere wijnglas. Zo kan een restaurant wijnglas 125 calorieën bevatten.

Alcohol en calorieën in wijn

Wijnen die afkomstig zijn uit Europa hebben te maken met strengere wet- en regelgeving op het gebied van het alcoholgehalte dan wijnen die afkomstig zijn uit bijvoorbeeld Amerika, Afrika of Australië, en hebben daardoor dan vaak ook een iets lager alcoholpercentage. Daarnaast bevatten ze ook andere hoeveelheden suikers.

De hoeveelheid alcohol in wijn heeft invloed op het aantal calorieën. Het alcoholpercentage kan variëren van 9 procent tot 17 procent. Wijn met een lager alcoholpercentage bevat minder calorieën dan wijn met een hoog alcoholpercentage. Dit is onafhankelijk van het aantal suikers in de wijn.

Wil je minder zoete wijn, kies dan wijn uit een wat koeler klimaat. Wijnen uit warme gebieden wijn uit Dalmatië en wijn uit Istrië zijn vaak gemaakt van druiven met een hoger suikergehalte (door de warmte) wat resulteert in een hoger alcoholpercentage (dus meer calorieën). Wijn uit Slavonië heeft minder suiker doordat het minder warm is en doordat de bodem anders is. Hierdoor bevat de wijn meer zuren, minder alcohol en dus minder calorieën.

2 Reacties

  • knaap

    Zit er in natuurwijn wit minder suiker dan in normale drogen witte wijn

  • Marko

    Nee, de suiker in wijn komt van de druiven, die zit dus ook gewoon standaard in natuurwijn evenals in de gewone wijn. Wel is het zo dat er in natuurwijn geen of zeer weinig sulfieten in zitten.

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are makes.

18 + 11 =