Aantal feiten over Kroatische wijn
- Aantal wijnhuizen: 17.000
- Oppervlakte aan wijngebied in Kroatië: 33.000 hectare
- Wijngaarden welke wijnen produceren van gecontroleerde herkomst: 800
- Kroatische wijn van gecontroleerde herkomst: 2.500
- De totale productie van wijn uit Kroatië van gecontroleerde herkomst: 61 miljoen liter
- Aandeel per wijngebied Kroatië in hectare:
- Continental Kroatië: 49%
- Kroatisch kustgebied: 51%
- Regionaal aandeel van het aantal wijnproducenten:
- Continental Kroatië 32%
- Kroatisch kustgebied 68%
- Aantal gecultiveerde druivenrassen: 200
- Aantal inheemse druivensoorten: 60
- Grote wijnsoorten:
- Graševina
- Malvasia / Malvazija
- Plavac mali
- Pošip
Drie grootste druivensoorten zijn goed voor 47% van de totale productie van de wijngebieden in Kroatië!
Beste wijn uit Kroatië
In Kroatië wordt al duizenden jaren wijn en olijfolie gemaakt, deze lange traditie heeft ervoor gezorgd dat er wijn van topkwaliteit wordt gemaakt in Kroatië. De beste wijn uit Kroatië zijn vaker in de prijzen gevallen, waaronder de Graševina, Plavac Mali en de Pošip.
Wat zijn de wijngebieden in Kroatië?
Er zijn meerdere wijngebieden in Kroatië. Deze kunnen voor het gemak verdeeld worden in twee grote wijngebieden van Kroatië, de wijngebieden in continentaal Kroatië en de wijngebieden aan de Kroatische kust.
De wijngebieden in het binnenland van Kroatië bevinden zich met name in het Noord-Oosten rondom de Donau, Slavonië en centraal Kroatië. De wijngebieden aan de Adriatische zee bevinden zich in Istrië, de Kvarner en Dalmatië.
In beide wijngebieden van Kroatië worden meerdere wijnen gemaakt van echte Kroatische druivenrassen. De beste wijnen uit Kroatië zoals de Graševina, Plavac Mali en de Pošip hebben wereldwijd meerde prijzen gewonnen. Continentaal Kroatië is ingedeeld in 4 grote regio’s en 7 subregio’s:
- Donau Region / Podunavlje (po-du-naw-lié)
- Slavonië / Slavonija (sla-wo-nia)
- Centraal Kroatië / Središnja Hrvatska (sre-dish-nia hr-wat-ska)
- Moslavina Heuvels / Moslavina (mo-sla-wi-na)
- Kupa rivier regio / Pokuplje (po-kup-lié)
- Plešivica Heuvels / Plešivica (ple-shi-wi-tsa)
- Noord-West Kroatië / Sjeverozapadna Hrvatska (sie-we-ro za-pad-na hr-wat-ska)
- Zagorje en Međimurje (za-gor-ié; me-dji-mur-ié)
- Prigorje en Bilogora (pri-gor-ié; bilò-gora)
De Kroatische kust is ingedeeld in 3 hoofdregio’s en 5 sub-regio’s:
- Istrië / Istra (is-tra)
- Kroatische kustregio / Hrvatsko primorje (hr-wat-sko pri-mor-ié)
- Dalmatië / Dalmacija (dal-ma-tsia), bestaande uit:
Wijngebieden Dalmatië
Dalmatië staat bekend om zijn wereldberoemde wijn zoals de Plavac mali (o.a. Dingač), Pošip, Babić en veel meer echte Kroatische druivenrassen. Dalmatië is verder verdeeld in een aantal subregio’s. Pošip uit Korčula en Plavac mali uit Hvar hebben meerdere prijzen gewonnen.
Wijngebieden Istrië
Al eeuwenlang wordt er wijn gemaakt in Istrië. De geschiedenis van wijnbouw in op deze Kroatische schiereiland gaat terug tot de Griekse en Romeinse tijd. De wijnbouw in Istrië is een duizend jaar oude traditie en borduurt voort op een gunstig klimaat. Istrië staat bekend om een van de meest prominente en beste wijn uit Kroatië.
Van welke druiven wordt de beste Kroatische wijn gemaakt?