Chardonnay is de meest voorkomende witte druifsoort in Kroatië. Het is aanwezig in alle regio’s, ook in Dalmatië. In Istrië wordt de Chardonnay vaak op bijzondere wijze gecultiveerd. De Chardonnay vanuit Istrië is meestal rijk aan geuren van verse fruitige aroma’s. Vaak bevat de Chardonnay uit Istrië hoge zuren, is rijp van smaak en heeft een gematigde alcoholgehalte.

Er zijn verschillende wijnhuizen die de Chardonnay laten rijpen in kleine eiken vaten om zo een bijzonder interessant resultaat te krijgen: een meer intense en scherpe smaak, een rijker en meer volwassen karakter, met een alcoholpercentage van meer dan 13% en een grotere complexiteit van verschillende aroma’s.

In het noorden van Kroatië, in de regio’s van Međimurje, Zagorje, Prigorje en Plešivica, heeft de Chardonnay meestal een lichte en wat meer frisse smaak. Het heeft een veel mildere smaak, is wat zoeter, en heeft vaak een mild fruitige aroma van aan appel en citrus. Afgezien van deze lichtere stijl, hebben een paar wijnproducenten zeer gerenommeerde resultaten behaald met deze variant van de Chardonnay met intensere zoetheid en een heerlijke aroma’s van abrikoos en honing.

Chardonnay druif

In het oosten van Kroatië, in Slavonië en Podunavlje, verandert de Chardonnay meer in een sterkere en serieuze wijn, met een fruitig en heerlijke karakter. Als de Chardonnay daarnaast kan rijpen in eiken vaten en geproduceerd wordt met behulp van de zogenaamde sur lie-technologie, bereikt de wijn een enorm hoog kwaliteit. In de Podunavlje (regio langs de donau) wordt de Chardonnay geproduceerd met een sterk en volledig karakter, dat bijna boterachtig van textuur is, met een hoog alcoholpercentage en diverse rijpe aroma’s.

Chardonnay wijn in ons assortiment

ChardonnayChardonnay
Waardering 4.80 uit 5
(5)
8.99

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.