Wijnland Kroatië

 Bestellen vanaf één fles
 Snelle gratis bezorging v.a. €50
 30 dagen bedenktijd
 Niet tevreden, geld terug

Graševina

Graševina (gra-she-wi-na) is een internationale wijn waarvan de oorsprong niet helemaal zeker vaststaat. Sommige bronnen beweren dat het om een Franse oorsprong heeft, andere dat het Roemeens is en er zijn ook speculaties die beweren dat het misschien om een Italiaanse of Oostenrijke oorsprong heeft.

De voorvoegsels welsch, laški, olasz en vlašsky in verschillende talen betekenen “van Walachije” of, Kroatisch, “Iz Vlaške”, die duidelijk suggereert dat de wijn uit het zuiden van Roemenië komt, zoals deze regio al eeuwen genoemd wordt. Echter, in Roemenië wordt deze wijnsoort Riesling Italico genoemd.

De oorsprong mag dan niet geheel duidelijk zijn, de Graševina behoort voornamelijk tot de landen en regio’s die aan de Donau liggen. Meer precies, deze ras wordt geteeld in alle landen van de Donau-regio: Kroaië, Hongarije, Servië, Tsjechië, Roemenië en Oostenrijk, evenals twee landen buiten de Donau-regio, namelijk Italië en Slovenië.

Populariteit van Graševina

Graševina dankt zijn populariteit vooral aan enkele ‘belonende’ kenmerken zoals een hoge regelmatige opbrengst alsmede een uitstekend aanpassingsvermogen aan de verschillende bodems en het vochtig landklimaat.

Het internationale imago van Graševina heeft enigszins door de jaren heen schade opgelopen als gevolg van twee redenen. De eerste is een matige kwaliteit dat in tientallen jaren in stand werd gehouden door de socialistische economieën bij de de meeste van de bovengenoemde landen. De laatste jaren heeft de kwaliteit van de Graševina een enorme inhaalslag gemaakt waardoor deze wijn steeds meer bekendheid heeft gekregen en zelf meerdere prijzen heeft gewonnen. De tweede reden is enigszins de keus voor de naam.

Meest gebruikte synoniemen:
Welschriesling, Laški rizling, Olasz rizling, Vlašsky ryzlink, Riesling Italico

Graševina is geen Riesling

Een groot aantal synoniemen voor de Graševina bevat de term Riesling, wat bij de gemiddelde consument voor verwarring zorgt. Hierdoor wordt van de Graševina gedacht dat het een kopie is van de Riesling, maar dat is het zeker niet. Het is dan ook een onrechtvaardige conclusie.

Graševina is een witte druifsoort en bevat aanzienlijk verschillende kenmerken dan de Riesling en deze twee zouden dan ook in geen geval met elkaar verward moeten worden.

Herkomst van de term Graševina

Ondanks de onduidelijkheid over de oorsprong van de Graševina is het zeker dat het een nieuwe thuisomgeving heeft gevonden in Kroatië aangezien geen enkel ander land zulke grote hoeveelheden van de Graševina wijn produceert. De Graševina wordt in het continentale gedeelte van Kroatië door de meeste wijngaarden verbouwd en beslaat meer dan 50% van de totale oppervlakte van de wijngaarden.

De Kroaten zijn met deze druifsoort zo samengegroeid dat ze het een bijzondere naam hebben gegeven. Graševina is een afgeleide van ‘grašak’ (erwt) en ‘vino’ (wijn), wat weer terug te herleiden is naar het stadium van rijping waarin deze druifsoort eerst nog het uiterlijk van een groene erwt heeft.

De regio’s van Graševina

Ondanks enkele misverstanden over de potentie van Graševina is deze druifsoort in staat om zeer goede kwaliteit te behalen in de juiste regio’s met de juiste grond. In Kroatië zijn er drie regio’s waarin de Graševina uitstekend geteeld kan worden, namelijk de Baranja, Erdut en Ilok, allen grenzend aan de Donau rivier en Kutjevo in het centrum van Slavonië.

Dankzij de vruchtbare grond bestaande uit dikke lagen van löss (eolische afzetting van silt) langs de Donau en de zomerhitte is kan de Graševina hier uitstekend gedijen.

Hierdoor heeft de Graševina uit de Brananja regio (Noord-Oosten van Kroatië) een sterkere concentratie suikers en alcohol. Iets zuidelijker langs de Donau, in Erdut en Ilok zijn de aroma’s van de Graševina wat frisser en zijn de zuren een beetje hoger, waardoor ook de wijnen van die uit deze buurt komen wat aromatischer en lichter zijn.

De overvloed aan aroma’s van de Graševina is iets waarin de regio Kutjevo in uitblinkt, het heeft dan ook een andere structuur dan de Graševina wijn uit de regio Baranja. Dankzij de heuvels van Kutjevo heeft de Graševina hier een perfecte zuurverhouding, waardoor zij doet denken aan sappige appels.

Karakteristieke smaak van Graševina

In de warme jaren kan de aroma net een beetje veranderen waardoor het meer de smaak krijgt van exotisch fruit. Als de oogst later in het jaar is is de suikergehalte van de Graševina ook wat hoger waardoor het meer aroma’s bevat van overvloedige bloemen en honing. De karakteristieke smaak van alle Graševina wijnen is dat het een specifiek scherpe en een semi-bittere volle nasmaak heeft.

Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved and you'll be given a link. You, or anyone with the link, can use it to retrieve your Cart at any time.
Back Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved with Product pictures and information, and Cart Totals. Then send it to yourself, or a friend, with a link to retrieve it at any time.
Your cart email sent successfully :)