Pošip druif is één van de oudste druivensoorten

De Pošip (po-ship) druif is een van de oudste druivensoorten van Zuid-Europa. De Pošip komt oorspronkelijk van de Kroatische eiland Korčula, in de loop der eeuwen is de druif verspreid naar andere nabijgelegen Kroatische eilanden zoals de Vis en de Hvar. De Pošip is dan ook een ware ‘eilendenwijn’. Dankzij het aangename mediterrane klimaat aan de Adriatische Zee en de rotsachtige omgeving is deze druif zeer geschikt om hierbij geteeld te worden.

De Pošip druif is een zeer succesvolle en steeds populair wordende Kroatische witte druivenras met een veelbelovende toekomst. Pošip als druivenras is oorspronkelijk afkomstig uit het Kroatische eiland Korčula. Het is een hybride druivenras afkomstig van twee andere autochtone druivenrassen, de Bratkovina en Zlatarica.

Pošip druif uit Korčula

De Pošip druif wordt voornamelijk verbouwd op het eiland Korčula, maar wordt ook gevonden op de naburige eilanden Mljet, Lastovo, Hvar, Brač, Vis en het schiereiland Pelješac. Pošip druivensoort heeft zich uitzonderlijk goed aangepast aan zijn oorspronkelijke omgeving, geeft een goede opbrengst, heeft het vermogen om hoge suikergehaltes vast te houden, tot wel 25g per liter, en nog belangrijker in het warme mediterrane klimaat, het is in staat de zuren zeer goed de behouden.

Pošip druif uit Kroatië

Andere namen voor de Pošip druif:
Pošip Bijeli, Pošipak, Pošipica

Vinificatie van Pošip druiven

Deze verscheidenheid van de Pošip druif toont een prachtige aanpassingsvermogen aan de verschillende methodes van vinificatie. Het komt op de markt in twee categorieën. De eerste is aromatisch en fris, welke gefermenteerd wordt in roestvrije tanks. Deze eerste categorie vertegenwoordigt ongeveer 80% van alle geproduceerde Pošip wijnen.

Het aromacomplex van de Pošip druiven is zeer rijk en aantrekkelijk. Het heeft iets weg van verse sauvignon tonen van gemaaid gras en kruisbes/stekelbes mengsels met een vleugje van citrus en continentale fruit, evenals minerale noten. De smaak is fris met een solide hogere alcoholgehalte en bevat een goede dekking van de noodzakelijke zuren.

De tweede uiting van de Pošip is een uiting van stijl en is beduidend anders. Deze soorten Pošip wijn worden verkregen door fermentatie en daaropvolgende sur lie (oude Franse methode van gisten en rijpen) welke daarna in eiken vaten verder mag rijpen. Het resultaat is een complex en sterke wijn met een potentie om tientallen jaren te worden opgeslagen, het bevat meer alcohol, is veel vetter, bijna boterachtig, van structuur en heeft een aantrekkelijke nasmaak.

Aroma van de Pošip druif

Het aromatische profiel van Pošip druif wordt sterk beïnvloed door het gisten wat het een aroma geeft van een toast, maar het kan ook tonen bevatten van mediterrane kruiden. Het succes van de Pošip is voornamelijk te danken aan de fruitige, veelal citrusachtige, en soms gedroogde gekonfijte vruchten.

Wijn  gemaakt van de Pošip druiven

Productcategorieën

Product druivenras

Product klasse

Product smaak