Aanbieding!

Olijfolie extra vierge

29.99 16.99

-43%

Olijfolie extra vierge van superieure kwaliteit, rechtstreeks verkregen door middel van koude persing. Marko Polo extra vierge olijfolie wordt geproduceerd van olijven op het Kroatische eiland Korcula van de soorten Lastovka, Drobnica en Oblica in een perfecte hoeveelheid zodat de beste olijfolie een specifiek zacht aroma en smaak verkrijgt.

Sharing is caring! Deel dit artikel via:

(3 klantbeoordelingen)

Uitverkocht

Laat me weten als de wijn weer op voorraad is.

Beschrijving

Extra Vierge Olijfolie van superieure kwaliteit

Extra vierge olijfolie (soms ook extra virgin olijfolie genoemd) uit KroatiĆ« van het eiland Korčula wordt rechtstreeks verkregen uit de olijvenvrucht. Uitsluitend op een ambachtelijke manier door middel van koude persing (ook wel mechanische wijze genoemd). Deze Marko Polo olijfolie extra vierge wordt uitsluitend van geselecteerde olijfvariĆ«teiten uit het westelijke deel van het Kroatische eiland Korčula gemaakt: Lastovka, Drobnica en Oblica.

Deze olijfolie uit Korcula heeft de hoogste erkenning van een kwaliteitsproduct in de Europese Unie. Het staat in het register van beschermde oorsprongsbenamingen van de Europese Unie ingeschreven onder “Korčulansko maslinovo ulje“. Het gaat hier om olijfolie van beste kwaliteit. Rechtstreeks verkregen door middel van koude persing. Marko Polo extra vierge olijfolie wordt geproduceerd van olijven op het Kroatische eiland Korcula van de soorten Lastovka, Drobnica en Oblica in een perfecte hoeveelheid zodat de olijfolie een specifiek zacht aroma en smaak verkrijgt.

Het is een unieke olijfsoort die al duizenden jaren op het eiland Kroatische Korčula wordt verbouwd. Dit geeft de olijfolie een aangenaam zacht aroma, smaak, kleur en een intense groen-gouden kleur. Extra vierge olijfolie wordt gemaakt van de eerste koude persing van de olijven. De olijven worden dus niet verhit, wat wel gebeurt bij de goedkopere olijfolie. Hierdoor blijft de smaak en alle vitamines in deze extra vierge olijfolie goed bewaard.

De specifieke kenmerken van Marco Polo extra vierge olijfolie zijn:

  • olijfolie met uitgesproken fruitsmaak
  • extra vierge olijfolie met milde kruidigheid
  • olijfolie met een lichte aangename bitterheid

Het grootste deel van de olie wordt verkregen uit de Lastovo variant. Deze zijn rijk aan polyfenolen. Hiervan is bekend dat ze natuurlijke antioxidanten zijn die de olie beschermen tegen oxidatieve veranderingen. Dat wil zeggen snellere veroudering van het lichaam en de huis.

Olijfolie is een belangrijk onderdeel van het mediterrane dieet. Het is rijk aan antioxidanten. Het belangrijkste vet dat het bevat, zijn enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die wetenschappers en experts beschouwen als een gezond vet.

De antioxidanten in olijfolie kunnen het lichaam helpen beschermen tegen cellulaire schade. Deze schade kan leiden tot een reeks gezondheidsproblemen en ziekten. Extra vierge olijfolie heeft vaak een licht bittere smaak, maar bevat meer antioxidanten dan andere soorten, omdat het de minste bewerkingen ondergaat. Kortom extra vierge olijfolie is de beste olijfolie die er bestaat.

Inhoud

1.Olijfolie uit Kroatiƫ
1.1 Olijfolie uit Istriƫ
1.2 Olijventeelt in Kvarner
1.3 Olijfolie uit Dalmatiƫ
1.3.1. Noord-Dalmatiƫ
1.3.2. Midden-Dalmatiƫ
1.3.3. Zuid-Dalmatiƫ
1.3.4. Achterland van Dalmatiƫ
1.4. Kroatische olijven
1.4.1. Oblica
1.4.2. Lastovka
1.4.3. Drobnica
1.4.4. Levantinka
1.4.5. Plominka
1.4.6. Buža
1.4.7. Istrische Bjelica
1.4.8. Dužica
2. Hoe wordt olijfolie gemaakt?
3. Is olijfolie gezond?
3.1 Olijfolie is rijk aan gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten
3.2 Olijfolie bevat grote hoeveelheden antioxidanten
3.3 Olijfolie heeft sterke ontstekingsremmende eigenschappen
3.4 Olijfolie kan beroertes helpen voorkomen
3.5 Olijfolie beschermt tegen hartziekten
3.6 Olijfolie wordt niet geassocieerd met gewichtstoename en obesitas
3.7 Olijfolie kan de ziekte van Alzheimer bestrijden
3.8 Olijfolie kan het risico op diabetes type 2 verminderen
3.9 De antioxidanten in olijfolie hebben eigenschappen tegen kanker
3.10 Olijfolie kan helpen bij de behandeling van reumatoĆÆde artritis
3.11 Olijfolie heeft antibacteriƫle eigenschappen
3.12 Depressierisico
3.13 Olijfolie en de lever
3.14 Olijfolie en inflammatoire darmziekte
4. Wat is de beste olijfolie en wat is het verschil tussen olijfolie en extra vierge olijfolie?
4.1 De verschillende soorten olijfolie
4.2 Kleur en smaak van de olie
5. Koken met olijfolie
5.1 Voedingswaarden en calorieƫn
5.2 Tips voor gebruik
5.3 Is het veilig om met olijfolie te koken, bakken en te braden?
6. Zorg ervoor dat je het juiste type consumeert
7. Tot slot

Olijfolie uit Kroatiƫ

Het olijventeeltgebied van Kroatiƫ strekt zich uit tot ongeveer 900 km kustlijn en meer dan 1000 eilanden. Verschillende reliƫfs, soorten grond en verschillende soorten klimaat zijn vertegenwoordigd. Vroeger werd in Kroatiƫ een olijfboom aangeplant bij de geboorte van een kind. Het is ook wel het symbool van de overwinning.

Vanwege de specifieke kenmerken is het gebied van de olijventeelt verdeeld in zes subregios:

Olijfolie uit Istriƫ

De meest voorkomende soorten olijven uit IstriĆ« zijn: Buža, Istrische Bjelica, Crnica, RoÅ”injolo, Carbonaca, Oblica, Leccino, Frantio

IstriĆ« is de meest noordelijke regio in KroatiĆ« waar olijven worden geteeld en olijfolie wordt gemaakt. Tegenwoordig zijn er meer dan een miljoen olijf bomen worden aangeplant in IstriĆ«. Er wordt aangenomen dat het begin van de olijventeelt in IstriĆ« teruggaat tot de eerste eeuw van de Olympische Spelen (776-676 v.Chr.). De lange geschiedenis heeft ook geresulteerd in een groter aantal inheemse rassen. De meest aangeplante variĆ«teit is Buža. Daarnaast zijn er door de duizenden jaren heel een een groter aantal ondervariĆ«teiten ontstaan waaronder de Istrische Bjelica.

De productie van olijfolie in IstriĆ« begon enkele duizenden jaren geleden. Brijuni, Barbariga en Poreč zijn al vanaf de antieke tijd bekend als locaties waar zich oliemolens bevonden en werkplaatsen voor de productie van amforen waarin de olijfolie werd vervoerd.

Olijftelers investeren fors in de presentatie en verbetering van hun eigen producten, en zijn sinds enkele jaren opgenomen in de catalogus van extra vierge olijfolie van de wereld Flos Olei.

Olijventeelt in Kvarner

De meest voorkomende olijfsoorten: Oblica, Plominka, Slivnjača, Rosulja en Drobnica

De Kroatische litoraal en Kvarner zijn een specifiek olijventeeltgebied dat de smalle kuststrook van de Littoral en de eilanden Krk, Cres, LoŔinj, Susak, Unije, Rab en Pag omvat. Het begin van de olijventeelt in deze regio dateert uit het eerste millennium voor Christus.

De meest voorkomende variĆ«teit van deze subregio is Oblica. De meeste bomen staan ā€‹ā€‹op het eiland Cres.

Olijfolie uit Dalmatiƫ

Dalmatiƫ is een groot gebied aan de Adriatische zee. Er wordt al duizenden jaren olijfolie gemaakt in Dalmatiƫ.

Er wordt geschat dat in DalmatiĆ« ongeveer 4,5 miljoen olijfbomen zijn. Met andere woorden, er zijn meer olijfbomen in DalmatiĆ« dan inwonders van heel KroatiĆ«. Op het grootste Dalmatische eiland Brač zijn er ongeveer 500.000 olijfbomen. Het geheim van het succes van olijven in dit gebied ligt in het feit dat DalmatiĆ« gemiddeld 2600 zonuren per jaar heeft.

De meest voorkomende soort olijf in Dalmatiƫ is zeker de Oblica, waarvan de olijfolie aangenaam en tikje zoetachtig is. De olijventeelt is verdeeld in verschillende subregios.

Noord-Dalmatiƫ

De meest voorkomende olijfsoorten: Oblica, Drobnica, Levantinka, Mastrinka, Karbunčela

Het gebied waar de olijven aangeplant staan strekt zich uit van Starigrad tot Rogoznica en op de eilanden Dugi otok, Ugljan, PaŔman, Silba, Molat, Ist, Murter en het Kornati-gebied. Tegenwoordig zijn er meer dan een miljoen olijfbomen aangeplant.

Het eiland Ugljan is beroemd om zijn eeuwenoude olijventeelt en -verwerking. Sinds de oudheid is de kwaliteit van de olijfolie van het eiland bekend. Zelfs vandaag de dag zijn er ongeveer 300.000 olijfbomen op het eiland.

Op het eiland Pag, met 80.000 olijfbomen is eveneens een hele oude olijfboom te vinden. Het gaat om een olijfboom die wel 2000 jaar oud is! Als je het niet gelooft, ga da ngerust naar de olijfgaard van Lun. Meet de omtrek van de stam, deel die door twee om de straal te berekenen en zet dat getal om in millimeters. Elke millimeter staat voor een jaar.

Midden-Dalmatiƫ

De meest voorkomende olijfsoorten: Oblica, Drobnica, Levantinka, Lastovka, Sitnica

Midden-DalmatiĆ« is het belangrijkste olijventeeltgebied met 40% van het totale olijvengebied in KroatiĆ«. Dit komt neer op ongeveer 2 miljoen bomen mer verschillende olijven. Het eiland Brač met een miljoen olijfbomen is specifiek. De regio strekt zich uit van Rogoznica tot de stad Ploče en omvat de eilanden Drvenik, Čiovo, Brač, Hvar en Solta. Oblica is de belangrijkste variĆ«teit, gevolgd door Drobnica, Levantika Lastovka en Sitnica.

Zuid-Dalmatiƫ

De meest voorkomende soorten: Oblica, Lastovka, Drobnica

Het gebied omvat het kustgedeelte van Ploče tot kaap Prevlaka en de eilanden Lastovo, Mljet, Korčula, Koločep, Šipan en het schiereiland PeljeŔac. Volgens onderzoek werden er duizenden jaren voor Christus olijven op deze eilanden verbouwd. De regio heeft ongeveer een miljoen olijfbomen, de meest olijfbomen zijn aangeplant op het eiland Korčula met ongeveer een 500.000 olijfbomen.

Dubrovnik en omgeving staan ook bekend vanwege de olijfolie. Veel van de olijfoliĆ«n die hier vandaan komen hebben op wereldwijde competities de hoogste onderscheidingen ontvangen. Hoewel het een klein eilandje is, herbergt Å ipan veel bijzonderheden die met de olijf te maken hebben. Het eiland staat ook in het Guinness Book of Records als het eiland met de meeste olijfbomen in verhouding tot het oppervlak en het aantal inwoners.

Olijfolie uit Korcula heeft eveneens de hoogste erkenning van een kwaliteitsproduct in de Europese Unie gekregen. Het staat in het register van beschermde oorsprongsbenamingen van de Europese Unie ingeschreven onder de naam “Korčulansko maslinovo ulje“. Het gaat hier om olijfolie van beste kwaliteit. “Korčulansko maslinovo ulje” is een extra vierge olijfolie van eerste persing die rechtstreeks uit de vrucht van de olijfboom en uitsluitend met behulp van mechanische methoden wordt verkregen.

Wanneer “Korčulansko maslinovo ulje” op de markt wordt gebracht, moet deze beschikken over de volgende fysisch-chemische en organoleptische eigenschappen:

  • gehalte aan vrije vetzuren ā‰¤ 0,6%;
  • peroxidegetal ā‰¤ 6 mmol O2/kg;
  • K232 ā‰¤ 2,50
  • K270 ā‰¤ 0,22
  • kleur variĆ«rend van goudgeel tot groen;
  • geprononceerd aroma van groen fruit en olijfbladeren (mediaan voor ā€žfruitigā€ ā‰„ 2,5);
  • geprononceerde en homogene middelmatige tot intense bittere en scherpe smaak met een lange nasmaak (mediaan voor bitterheid en scherpheid ā‰„ 3)

De basisgrondstoffen voor de productie van Korčulansko maslinovo ulje zijn olijven van de inheemse cultivars Lastovka en Drobnica, en moeten apart of gecombineerd ten minste 80% van het product uitmaken. Andere olijfcultivars van het eiland Korčula, mogen niet meer dan 20% uitmaken van alle olijven die worden verwerkt voor de productie van Korčulansko maslinovo ulje en geen significante invloed op de kwaliteit van het eindproduct hebben.

Alle stadia van de productie van Korčulansko maslinovo ulje (teelt, oogst en verwerking van de olijven) moeten plaatsvinden in het op eiland Korčula.

Oblica is de belangrijkste variƫteit, gevolgd door Lastovka, Drobnica, Bjelica, Sitnica en Murgulja.

Achterland van Dalmatiƫ

De meest voorkomende soorten: Oblica, Istrische Bjelica, Levantinka en Drobnica

Het binnenland, soms ook het achterland genoemd, van Dalmatiƫ strekt zich uit tussen de bergmassieven van Velebit, Dinara in het noorden en de bergketens van Kozjak, Mosor en Biokovo in het zuiden. Teelt van olijven is alleen mogelijk in sommige microlocaties. Dit komt voornamelijk door de lage wintertemperaturen.

Kroatische olijven

Er zijn in KroatiĆ« een aanzienlijk aantal inheemse olijfsoorten. In termen van olijfsoorten zijn er 31 autochtone olijfsoorten en 44 geĆÆntroduceerde olijven variĆ«teiten in KroatiĆ«. Een overzicht van de meest bekende Kroatische olijfsoorten.

Oblica

De meest vertegenwoordigde Kroatische variƫteit vertegenwoordigd aan de hele kust, die ongeveer 60% van het totale assortiment olijven uitmaakt.

De olijfboom is gematigd weelderig, rond bladerdak, de takken groeien in een schuine hoek. Het geeft een vrucht van uitzonderlijke hoge kwaliteit, groot, dus ook geschikt om de olijven ook de bewaren. De olijfolie van deze variƫteit is mals en zacht, tikje zoetig. Het is ideaal geschikt voor visspecialiteiten.

De stam van deze olijfboom is middelmatig ontwikkeld, donkergrijs van kleur met een overvloedige bast en een gemakkelijk afbladderend scors. Het blad is elliptisch van vorm. De olijfboom krijgt tijdens het groeien een groot aantal bladeren met een extreem grijs-olijfkleurige kleur. In tijden van droogte verdraait het de bladeren spiraalsgewijs om waterverlies door transpiratie te verminderen. De gemiddelde lengte van een bloemen franje is ongeveer 3,5 cm, met 10 tot 35 bloemen.

De vrucht van Oblica is rond van vorm met een gemiddeld gewicht van ongeveer 6 gram. Het gewicht van de vrucht varieert afhankelijk van de groeiomstandigheden en het groeigebied. Het gewicht kan dan ook variƫren tussen 3 en 14 gram. De opbrengst van de olijfolie in de vrucht van de vorm varieert van 18-21%, al is dit ook erg afhankelijk van de agronomische omstandigheden van het jaar, de groeiomstandigheden en een aantal andere factoren.

Oblica is een variƫteit met een tweeledig doel, namelijk het kan worden verwerkt tot olijfolie, en tegelijkertijd kan het vanwege de grootte van het fruit worden gebruikt voor het bewaren van de olijven.

Deze variƫteit is gedeeltelijk zelfvruchtbaar en vatbaar voor alternatieve vruchtbaarheid. Goede bestuivers voor dit ras zijn Picholine, Ascolana Tenera, Drobnica, Lastovka en Levantinka. Naast een goede weerstand tegen lage wintertemperaturen, is Oblica goed bestand tegen olijfkanker en droogte, terwijl het matig resistent is tegen de aanval van de olijfvlieg en de olijfmot.

De naam van ‘Oblica’ is afgeleid uit het Kroatisch woord Oblik. Vrij vertaald betekent het ‘de vorm’.

Oblica olijf gebruikt voor olijfolie uit Korcula
Oblica olijf

Lastovka

Olijfsoort van het eiland Korčula. Het wordt ook op de eilanden rondom Korčula verbouwd. De olijfboom is gematigd weelderig, rond van vorm, piramidale kroon en heeft een opgaande takgroei. Het geeft een middelgrote vrucht, elliptisch langwerpig. Het is een olijfsoort die uitermate geschikt is om er olijfolie van te maken. De olijfolie is aangenaam licht bitter maar van zeer hoge kwaliteit.

De naam van ‘Lastovka’ is afgeleid uit het Kroatisch woord Lasta. Vrij vertaald betekent het ‘de zwaluw’.

Lastovka olijf gebruikt voor olijfolie uit Korcula
Lastovka olijf

Drobnica

Een olijf variƫteit van voornamelijk oude olijfgaarden die een zeer weelderige olijfboom, opgaande groei en een hoge stam ontwikkelen. De olijf vrucht is klein en rond. Geeft licht pittige olijfolie.

Drobnica is een zelfvruchtbare variĆ«teit, het heeft veel levensvatbaar stuifmeel en kan worden gebruikt als een goede bestuiver voor sommige andere olijfvariĆ«teiten, het is resistent tegen olijfkanker en de aanval van de olijfvlieg, evenals tegen droogte. Deze variĆ«teit is een regelmatige ‘partner’ van de variĆ«teit Oblica.

De olijfboom ontwikkelt aan de bovenkant korte, smalle en puntige bladeren. De bladeren zijn zeer stevig en zijn donkergroen aan de bovenkant terwijl de achterkant licht groenachtig is. Drobnica bloeit van maart tot mei en de bloei begint eind mei en begin juni.

De vrucht is klein, met een gemiddeld gewicht van ongeveer 2,5 g, is groen voordat hij rijpt en wordt geleidelijk paars en uiteindelijk zwart. De vrucht heeft een dunne schil die moeilijk te scheiden is van het vruchtvlees. Het oliegehalte in de vrucht is ongeveer 23%, afhankelijk van het teeltgebied en een aantal andere factoren. De olijfolie is van zeer goede kwaliteit, met een goed gedefinieerde kruidige smaak en een fijne bitterheid.

Weelderige groei en klein fruit maken het oogsten van deze olijven moeilijk, vooral als het gaat om handmatig oogsten. Daarnaast zijn ze matig bestand tegen harde windstoten.

Het is opgenomen in de variƫteitlijst van Kroatiƫ en staat op de lijst van wereldolijfvariƫteiten die wordt beheerd door de Internationale Olijfolieraad (COI) in Madrid.

Een vrije vertaling van het woord ‘Drobnica’ is ‘Kleine herkauwer’.

Drobnica olijf gebruikt voor olijfolie uit Korcula
Drobnica olijf

Levantinka

De olijf variĆ«teit is het meest vertegenwoordigd op het eiland Solta. Het heeft een weelderige olijfboom, de ronde kroonbast is glad. Daarom noemen ze haar de “schoonheid” van de olijfgaard. De olijfvrucht is middelgroot, elliptisch langwerpig en licht gekruld naar boven. Geeft de olijfolie met een aangename zoetere smaak.

Plominka

De olijf variƫteit is het meest verspreid in het gebied van Cres, Krk en Istriƫ. De boom is weelderig dun met lange hangende takken. De olijf vrucht is groot en elliptisch van vorm.

Buža

De meest voorkomende binnenlandse olijfvariƫteit in Istriƫ. De olijfboom is groot, weelderig, heeft een dicht bladerdak en is rechtopstaand. De olijf vrucht is middelgroot en eivormig. Geeft de olijfolie een uitgesproken zoetheid.

Istrische Bjelica

Het is het meest verspreid in olijfsoort Istriƫ en Kvarner. De olijfboom is matig weelderig, het bladerdak is dicht en de takken zijn rechtopstaand, lang en stevig. De olijf vruchten zijn ovaal en middelgroot. Het wordt gekenmerkt door regelmatige en overvloedige vruchtbaarheid. Geeft olijfolie met een matige bitterheid en pikantheid.

Dužica

De bekendste tafelsoort in Kroatiƫ. De boom is middelgroot weelderig met hangende takken en een parapluvormig bladerdak. De olijf vrucht is erg groot en langwerpig.

Hoe wordt olijf gemaakt?

Olijfolie is afkomstig van olijven, de vrucht van de olijfboom. Olijven zijn een traditioneel gewas in het Middellandse Zeegebied. Mensen maken olijfolie door hele olijven te persen.

Mensen gebruiken olijfolie bij het koken, cosmetica, medicijnen, zeep en als brandstof voor traditionele lampen. Olijfolie kwam oorspronkelijk uit de Middellandse Zee, maar is tegenwoordig over de hele wereld populair.

In het dieet bewaren mensen olijven in olijfolie of gezouten water. Ze eten ze heel of gehakt en toegevoegd aan pizza’s en andere gerechten. Velen gebruiken olijfolie als dipsaus voor brood, voor het besprenkelen van pasta, bij het koken of als saladedressing. Sommige mensen consumeren het per lepel voor medicinale doeleinden.

Is olijfolie gezond?

Extra vierge olijfolie bevat een hoog percentage enkelvoudig onverzadigde vetten. Van deze vetten is bekend dat zij een gunstig effect hebben op het cholesterolgehalte in het bloed. Daarnaast bevat olijfolie veel vitamine E, wat een belangrijke antioxidant is. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen cel- en weefselschade.

Marco Polo extra vierge olijfolie is van uitzonderlijke kwaliteit en heeft een enorme positieve uitwerking op de gezondheid. Heft heeft het meest gunstige effect op bloed- en hartaandoeningen, met name de regulatie van bloedcholesterol, spijsvertering, lever, botmineralisatie en vele andere. Marko Polo olijfolie extra vierge is een rijke bron van vitamine E, die bijdraagt ā€‹ā€‹aan de strijd tegen veroudering en een bevordert hierdoor een langer leven.

Olijfolie Marco Polo extra vierge olijfolie is bekroond met het predicaat ‘Croatian Island Product’ en is olijfolie met van beschermde ‘Kroatische oorsprong’.

In veel onderzoeken is gekeken naar de gezondheidsvoordelen van olijfolie. Extra vierge olijfolie, de beste kwaliteit olie die er is, is rijk aan antioxidanten, die cellulaire schade helpen voorkomen die wordt veroorzaakt door moleculen die vrije radicalen worden genoemd.

Vrije radicalen zijn stoffen die het lichaam aanmaakt tijdens metabolisme en andere processen. Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen.

Als er te veel vrije radicalen ontstaan, kunnen ze oxidatieve stress veroorzaken. Dit kan leiden tot celbeschadiging en het kan een rol spelen bij de ontwikkeling van bepaalde ziekten, waaronder bepaalde soorten kanker.

Olijfolie is rijk aan gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten (omega 3 vetzuren)

Olijfolie is een natuurlijke olie die wordt gewonnen uit olijven, de vrucht van de olijfboom. Ongeveer 14% van de olie is verzadigd vet, terwijl 11% meervoudig onverzadigd is, zoals omega 6 en omega 3 vetzuren. Olijfolie is rijk aan omega 3 vetzuren en dat is een hele goede vervanger van boter.

Olijfolie is de belangrijkste bron van vet in het mediterrane dieet. Mensen die dit dieet consumeren, lijken een hogere levensverwachting te hebben. Bovendien hebben ze een lagere kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten in vergelijking met mensen die een ander dieet volgen. Sommige experts noemen het ‘de standaard in preventieve geneeskunde’.

Maar het overheersende vetzuur in olijfolie is een enkelvoudig onverzadigd vet. Dit wordt ook wel oliezuur genoemd. Deze oliezuren maken voor 73% deel uit van het totale oliegehalte. Studies naar olijfolie hebben aangetoond dat oliezuur ontstekingen in je lichaam vermindert. Het heeft mogelijk zelfs gunstige effecten op je genen die in verband worden gebracht met kanker.

Enkelvoudig onverzadigde vetten zijn ook redelijk bestand tegen hoge temperaturen. Hierdoor is extra vierge olijfolie een gezonde keuze is om te koken.

SAMENVATTING
Olijfolie is rijk aan enkelvoudig onverzadigd oliezuur. Aangenomen wordt dat dit vetzuur veel gunstige effecten heeft op je lichaam en een gezonde keuze is om mee te koken.

Olijfolie bevat grote hoeveelheden antioxidanten

Extra vierge olijfolie is voedzaam. Afgezien van zijn gunstige vetzuren, bevat het bescheiden hoeveelheden vitamine E en K. Maar olijfolie zit ook boordevol krachtige antioxidanten. Deze antioxidanten zijn biologisch actief en kunnen het risico op chronische ziekten verminderen.

Een studie uit 2018 vergeleek het aantal cardiovasculaire gebeurtenissen bij mensen die een mediterraan dieet volgden, hetzij met olijfolie of noten, of een vetarm dieet.

Mensen die het mediterrane dieet gebruikten, of het nu met olijfolie of noten was, hadden een lagere incidentie van hart- en vaatziekten dan mensen met een vetarm dieet.

Volgens de auteurs van een recensie uit 2018 raden de Food and Drug Administration (FDA) en de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid aan om elke dag ongeveer 20 gram (g) of twee eetlepels (eetlepels) extra vierge olijfolie te consumeren om het risico op cardiovasculaire ziekte en ontsteking .

Resultaten van een studie uit 2017 suggereerden dat de polyfenolen in extra vierge olijfolie bescherming kunnen bieden tegen hart- en vaatziekten, atherosclerose, beroerte, hersenstoornissen en kanker. Polyfenolen zijn een soort antioxidant.

Ze bestrijden ook ontstekingen in je lichaam en helpen je beschermen je bloedcholesterol tegen oxidatie/veroudering. Dit zijn twee grote voordelen die het risico op hartaandoeningen kunnen verlagen.

SAMENVATTING
Extra vierge olijfolie zit boordevol antioxidanten, waarvan sommige krachtige biologische effecten hebben.

Olijfolie heeft sterke ontstekingsremmende eigenschappen

Chronische ontsteking wordt beschouwd als een belangrijke oorzaak van ziekten, zoals kanker, hartaandoeningen, metabool syndroom (klachten rondom de stofwisseling), diabetes type 2, Alzheimer, artritis en zelfs obesitas.

Extra vierge olijfolie kan ontstekingen verminderen. Dit is een van de belangrijkste gezondheidsvoordelen die extra vierge olijfolie met zich meebrengt.

De belangrijkste ontstekingsremmende effecten worden gemedieerd door de antioxidanten. De belangrijkste daarvan is oleocanthal, waarvan is aangetoond dat het op dezelfde manier werkt als ibuprofen, een ontstekingsremmend medicijn.

Sommige wetenschappers schatten dat de oleocanthal in 3 a 4 eetlepels (50 ml) extra vierge olijfolie een vergelijkbaar effect heeft als 10% van de dosis ibuprofen voor volwassenen.

Onderzoek geeft ook aan dat oliezuur, het belangrijkste vetzuur in olijfolie, de niveaus van belangrijke inflammatoire markers zoals C-reactief proteĆÆne (CRP) kan verlagen. Een studie toonde ook aan dat antioxidanten van olijfolie sommige genen en eiwitten kunnen remmen die ontstekingen veroorzaken.

SAMENVATTING
Olijfolie bevat voedingsstoffen die ontstekingen bestrijden. Deze omvatten oliezuur en de antioxidant oleocanthal.

Olijfolie kan beroertes helpen voorkomen

Een beroerte wordt veroorzaakt door een verstoring van de bloedstroom naar je hersenen, hetzij als gevolg van een bloedstolsel of bloeding. In veel ontwikkelde landen is beroerte de tweede meest voorkomende doodsoorzaak, direct na hartaandoeningen.

De relatie tussen olijfolie en het risico op een beroerte is uitgebreid bestudeerd. Een groot overzicht van onderzoeken onder 841.000 mensen wees uit dat olijfolie de enige bron van enkelvoudig onverzadigd vet was dat geassocieerd is met een verminderd risico op beroerte en hartaandoeningen.

In een andere onderzoek bij 140.000 deelnemers liepen degenen die olijfolie consumeerden een veel lager risico op een beroerte dan degenen die dat niet deden.

SAMENVATTING
Verschillende grote onderzoeken tonen aan dat mensen die olijfolie consumeren een veel lager risico hebben op een beroerte, de op een na grootste doodsoorzaak in ontwikkelde landen.

Olijfolie beschermt tegen hartziekten

Hart en vaatziekten zijn de meest voorkomende doodsoorzaak ter wereld. Observatiestudies die enkele decennia geleden zijn uitgevoerd, toonden aan dat hartaandoeningen minder vaak voorkomen in mediterrane landen.

Dit leidde tot uitgebreid onderzoek naar het mediterrane dieet, waarvan nu is aangetoond dat het het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk vermindert. Extra vierge olijfolie is een van de belangrijkste ingrediƫnten in dit dieet en beschermt op verschillende manieren tegen hartaandoeningen.

Het vermindert ontstekingen, beschermt ‘slecht’ LDL-cholesterol tegen oxidatie, verbetert de bloedvaten en kan overmatige bloedstolling helpen voorkomen.

Interessant is dat ook is aangetoond dat het de bloeddruk verlaagt, wat een van de sterkste risicofactoren is voor hartaandoeningen en vroegtijdig overlijden. In Ć©Ć©n onderzoek verminderde olijfolie de behoefte aan bloeddrukmedicatie met 48%.

Tientallen – zo niet honderden – onderzoeken geven aan dat extra vierge olijfolie krachtige voordelen heeft voor je hart. Als je een hartaandoening, een familiegeschiedenis van hartaandoeningen of een andere belangrijke risicofactor hebt, is het raadzaam om wat meer extra vierge olijfolie in je dieet op te nemen.

SAMENVATTING
Extra vierge olijfolie heeft tal van voordelen voor de gezondheid van het hart. Het verlaagt de bloeddruk, beschermt ‘slechte’ LDL-cholesteroldeeltjes tegen oxidatie en verbetert de functie van bloedvaten.

Olijfolie wordt niet geassocieerd met gewichtstoename en obesitas

Het eten van overmatige hoeveelheden vet veroorzaakt gewichtstoename. Talrijke onderzoeken hebben echter het mediterrane dieet, rijk aan olijfolie, in verband gebracht met gunstige effecten op het lichaamsgewicht.

In een studie van 30 maanden onder meer dan 7.000 Spaanse studenten, was het consumeren van veel olijfolie niet gekoppeld aan een toename van het gewicht. Bovendien ontdekte een driejarig onderzoek onder 187 deelnemers dat een dieet dat rijk is aan olijfolie, verband hield met verhoogde niveaus van antioxidanten in het bloed en met gewichtsverlies.

SAMENVATTING
Het consumeren van olijfolie lijkt de kans op gewichtstoename niet te vergroten. Een matige inname kan zelfs helpen bij het afvallen.

Olijfolie kan de ziekte van Alzheimer bestrijden

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende neurodegeneratieve aandoening ter wereld. Een van de belangrijkste kenmerken is een opeenhoping van zogenaamde beta-amyloĆÆde plaques in de hersencellen.

Een studie bij muizen toonde aan dat een stof in olijfolie kan helpen bij het verwijderen van deze plaques. Bovendien gaf een onderzoek bij mensen aan dat een mediterraan dieet dat rijk is aan olijfolie de hersenfunctie ten goede kwam.

In 2016 suggereerden sommige wetenschappers dat het opnemen van extra vierge olijfolie in de voeding de ziekte van Alzheimer kan helpen voorkomen . Dit kan te wijten zijn aan de beschermende invloed op de bloedvaten in de hersenen.

Auteurs van een muisstudie die in 2019 werd gepubliceerd, suggereerden dat het consumeren van oleocanthal-rijke extra vierge olijfolie de progressie van de ziekte van Alzheimer zou kunnen vertragen of stoppen. Oleocanthal is een fenolische verbinding die voorkomt in extra vierge olijfolie.

Houd er rekening mee dat er meer onderzoek nodig is naar de impact van olijfolie op de ziekte van Alzheimer.

SAMENVATTING
Sommige onderzoeken suggereren dat olijfolie de ziekte van Alzheimer kan bestrijden, maar er is meer onderzoek nodig.

Olijfolie kan het risico op diabetes type 2 verminderen

Olijfolie lijkt zeer beschermend te zijn tegen diabetes type 2. Verschillende onderzoeken hebben olijfolie in verband gebracht met gunstige effecten op de bloedsuikerspiegel en insulinegevoeligheid.

Een klinische studie bij 418 gezonde mensen heeft onlangs de beschermende effecten van olijfolie bevestigd. In deze studie verminderde een mediterraan dieet dat rijk is aan olijfolie het risico op diabetes type 2 met meer dan 40%.

Metabool syndroom is een aandoening die wordt gekenmerkt door een groep risicofactoren die het ziekterisico verhogen, waaronder obesitas, hoge bloeddruk en hoge bloedsuikerspiegels.

Auteurs van een meta-analyse uit 2019 concludeerden dat olijfolie in een mediterraan dieet kenmerken van het metabool syndroom kan verbeteren, zoals ontsteking, bloedsuiker, triglyceriden (vetten in het bloed) en low-density lipoprotein (LDL), of ‘slecht’ cholesterol. Daarentegen lijkt het de niveaus van high-density lipoprotein (HDL) of ‘goed’ cholesterol te verhogen.

SAMENVATTING
Zowel observationele als klinische onderzoeken suggereren dat olijfolie, in combinatie met een mediterraan dieet, het risico op diabetes type 2 kan verminderen.

De antioxidanten in olijfolie hebben eigenschappen tegen kanker

Kanker is een van de meest voorkomende doodsoorzaken in de wereld. Mensen in mediterrane landen hebben een lager risico op bepaalde vormen van kanker, en veel onderzoekers denken dat olijfolie de oorzaak kan zijn.

De antioxidanten in olijfolie kunnen oxidatieve schade als gevolg van vrije radicalen verminderen, waarvan wordt aangenomen dat ze een belangrijke oorzaak van kanker zijn. Veel reageerbuisstudies tonen aan dat verbindingen in olijfolie sommige kankercellen kunnen bestrijden.

Sommige onderzoeken hebben gesuggereerd dat stoffen in olijfolie het risico op borstkanker kunnen helpen verminderen , maar niet alle bevindingen bevestigen dit.

Volgens onderzoek dat in 2019 is gepubliceerd, bevat olijfolie stoffen die dikkedarmkanker kunnen helpen voorkomen . Laboratoriumtests hebben aangetoond dat antioxidanten in olijfolie het lichaam kunnen helpen beschermen tegen ontstekingen, oxidatieve schade en epigenetische veranderingen.

Er is wel nog steeds meer onderzoek nodig om te bepalen voor welke soorten kanker olijfolie kan helpen.

SAMENVATTING
Voorlopig bewijs suggereert dat olijfolie het risico op kanker kan verminderen, maar verdere studies zijn nodig.

Olijfolie kan helpen bij de behandeling van reumatoĆÆde artritis

ReumatoĆÆde artritis is een auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door misvormde en pijnlijke gewrichten. Hoewel de exacte oorzaak niet goed wordt begrepen, houdt het in dat je immuunsysteem per ongeluk normale cellen aanvalt.

Olijfoliesupplementen lijken ontstekingsmarkers te verbeteren en oxidatieve stress te verminderen bij personen met reumatoĆÆde artritis. Olijfolie lijkt bijzonder gunstig in combinatie met visolie, een bron van ontstekingsremmende omega 3 vetzuren.

In Ć©Ć©n onderzoek verbeterden olijf- en visolie de handgreepsterkte, gewrichtspijn en ochtendstijfheid aanzienlijk bij mensen met reumatoĆÆde artritis.

SAMENVATTING
Olijfolie kan helpen bij het verminderen van gewrichtspijn en zwelling door reumatoĆÆde artritis. De gunstige effecten worden sterk verhoogd in combinatie met visolie.

Olijfolie heeft antibacteriƫle eigenschappen

Olijfolie bevat veel voedingsstoffen die schadelijke bacteriƫn kunnen remmen of doden. Een daarvan is Helicobacter pylori, een bacterie die in je maag leeft en maagzweren en maagkanker kan veroorzaken.

Uit reageerbuisstudies is gebleken dat extra vierge olijfolie acht stammen van deze bacterie bestrijdt, waarvan er drie resistent zijn tegen antibiotica.

Een studie bij mensen suggereerde dat 30 gram extra vierge olijfolie, dagelijks ingenomen, de Helicobacter pylori-infectie bij 10-40% van de mensen in slechts twee weken kan elimineren.

SAMENVATTING
Extra vierge olijfolie heeft antibacteriƫle eigenschappen en is bijzonder effectief gebleken tegen Helicobacter pylori, een soort bacterie die maagzweren en maagkanker kan veroorzaken.

Depressierisico

In 2013 suggereerde een onderzoek bij knaagdieren dat ingrediƫnten in extra vierge olijfolie het zenuwstelsel kunnen helpen beschermen en nuttig kunnen zijn voor de behandeling van depressie en angst.

Twee jaar eerder hadden wetenschappers bewijs gevonden dat mensen die transvetten aten, wat een ongezond vet is dat voorkomt in fastfood en kant-en-klare gebakken goederen, meer kans hadden op depressies dan degenen die onverzadigde vetten aten, zoals olijfolie.

13. Olijfolie en de lever

Een evaluatie uit 2018 van laboratoriumstudies wees uit dat moleculen in extra vierge olijfolie leverschade kunnen helpen voorkomen of herstellen.

De MUFA’s van de olie, die voornamelijk oliezuur zijn, en de fenolische verbindingen ervan lijken ontstekingen, oxidatieve stress , insulineresistentie en andere veranderingen te helpen voorkomen die kunnen leiden tot leverschade.

Olijfolie en inflammatoire darmziekte

Inflammatoire darmaandoening (IBD) veroorzaakt een ontsteking van het spijsverteringskanaal. Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn soorten IBD.

Een recensie uit 2019 wees uit dat fenolen in olijfolie de darmimmuniteit en de darmgezondheid kunnen helpen versterken door de microben in de darm te veranderen. Dit kan handig zijn voor mensen met colitis en andere soorten IBD. De auteurs merkten op dat er meer studies bij mensen nodig zijn om deze resultaten te bevestigen.

Wat is de beste olijfolie en wat is het verschil tussen olijfolie en extra vierge olijfolie?

ā€˜Gewoneā€™ olijfolie wordt anders verkregen en vormt een mengsel van olie die geraffineerd is. Dit wil zeggen dat de olijven verhit en afgekoeld worden. Hierdoor worden onzuiverheden verwijderd, maar gaat ook een deel van de smaak verloren. Daarom is de olie wat neutraler dan extra vierge olijfolie.

Wanneer je olijfolie koopt, kun je het beste een extra vierge olijfolie kiezen, omdat deze minder bewerking ondergaat en de kans is groter dat het zijn antioxidantgehalte behoudt. Extra vierge olijfolie heeft een hoog rookpunt van 191 Ā° C, dus het is veilig te gebruiken voor de meeste kookmethodes.

De verschillende soorten olijfolie

  • Extra vierge olijfolie (EVOO): deze olie heeft een uitstekende smaak en geur en een gehalte aan vrije vetzuren van 0,8 g of minder per 100 g (0,8%). Dit is de beste van het beste, betere olijfolie is er niet verkrijgbaar. Dit is eveneens de meest gezonde olijfolie waar de meeste vitamines aanwezig zijn. Olie van de eerste koude persing (zonder verhitting) met mechanische persen. Dit resulteert in de hoogste kwaliteit olie, want er komt geen chemisch proces aan te pas.
  • Vierge olijfolie: dit heeft een redelijk goede smaak en geur en een gehalte aan vrije vetzuren van 2 g of minder per 100 g (minder dan 2%).
  • Vergine olijfolie die niet geschikt is voor menselijke consumptie zonder verdere verwerking: dit is een vergine olie met een slechte smaak en geur. Het is niet bedoeld voor gebruik in voeding.
  • Olijfolie: dit is een oliemengsel van zowel vierge als geraffineerde oliĆ«n.
  • Geraffineerde olijfolie: dit is een olie gemaakt van geraffineerde oliĆ«n met enkele beperkingen op de verwerking.
  • Olio d’Oliva: meest eenvoudige olie die er is en wordt verkregen na verhitting van de pulp die is overgebleven na koude persing. Heeft een hoge zuurgraad en is alleen geschikt voor bakken en frituren, want alle gezonde stoffen en aroma’s zijn hieruit verdwenen. Het is eigenlijk niet de naam ‘olijfolie’ waardig.

In sommige landen, bewerken fabrikanten ā€˜lightā€™ of ā€˜extra lightā€™ olijfolie met hitte en chemicaliĆ«n om onzuiverheden te verwijderen. De kleur en smaak zijn lichter in vergelijking met olijfolie van eerste persing. Producenten mogen lichte olijfolie mengen met andere oliĆ«n.

Kleur en smaak van de olie

De kleur van olijfolie verschilt, afhankelijk van de soort en het land van herkomst, van geel tot groen. De geur kan krachtig zijn, maar ook subtiel. De smaak kan uiteenlopen van vrij neutraal, zoals bij gewone olijfolie, tot fruitig en zelfs uitgesproken pittig. Dit is vooral het geval bij extra vierge olijfolie of vierge olijfolie. Net als bij wijn is de grond en de omgeving waar de olijven groeien van groot belang. Het heeft een hele belangrijke invloed op de smaak, de kleur, de geur en de aroma van de olie.

Koken met olijfolie

Je kunt de gezonde en goede extra vierge olijfolie prima ‘los’ consumeren. Dip brood in extra vierge olijfolie in een schaaltje met zout en peper. Meer heb je niet nodig. Gebruik extra vierge olijfolie als smaakmaker in soep, salade, saus en pasta.ā€‹ Laat je biefstuk na het bakken, rusten in extra vierge olijfolie. Dit geeft het extra smaak! En extra vierge olijfolie gebruik je natuurlijk in dressings.

Als je op hoog vuur kookt, wil je oliƫn gebruiken die stabiel zijn en niet snel oxideren of ranzig worden. Wanneer oliƫn oxidatie ondergaan, reageren ze met zuurstof om vrije radicalen en schadelijke stoffen te vormen die je absoluut niet wilt consumeren.

De belangrijkste factor bij het bepalen van de weerstand van een olie tegen oxidatie en ranzig worden, zowel bij hoge als lage temperaturen, is de relatieve verzadigingsgraad van de vetzuren erin. Verzadigde vetten hebben slechts enkele bindingen in de vetzuurmoleculen, enkelvoudig onverzadigde vetten hebben Ć©Ć©n dubbele binding en meervoudig onverzadigde vetten hebben er twee of meer.

Het zijn deze dubbele bindingen die chemisch reactief zijn en gevoelig voor warmte. Verzadigde vetten en enkelvoudig onverzadigde vetten zijn redelijk goed bestand tegen verhitting, maar oliƫn met een hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetten moeten tijdens het koken worden vermeden.

Olijfolie staat bekend om zijn gezonde effecten op het hart en wordt verondersteld een belangrijke reden te zijn voor de gezondheidsvoordelen van het mediterrane dieet. Onderzoeken tonen aan dat olijfolie de gezondheid kan verbeteren. Extra vierge olijfolie kan het HDL cholesterol (het goede) verhogen en de hoeveelheid geoxideerd LDL-cholesterol in uw bloedbaan verlagen.

Studies met olijfolie tonen aan dat ondanks het feit dat het vetzuren met dubbele bindingen heeft, je het nog steeds kunt gebruiken om te koken, omdat het redelijk bestand is tegen de hitte. Zorg ervoor dat je extra vierge olijfolie van hoge kwaliteit kiest. Het heeft veel meer voedingsstoffen en antioxidanten dan het verfijnde geraffineerde type olijfolie. Bovendien smaakt het veel beter.

Bewaar je olijfolie op een koele, droge en donkere plaats om te voorkomen dat hij ranzig wordt.

Voedingswaarden en calorieƫn

EĆ©n eetlepel of 13,5 gram (g) olijfolie bevat:

  • 119 calorieĆ«n
  • 13,5 g vet, waarvan 1,86 g verzadigd
  • Meervoudig onverzadigd: 11%
  • 1,9 milligram (mg) vitamine E
  • 8,13 microgram (mcg) vitamine K
  • Meervoudig onverzadigd: 11%

Aanwezige vetzuren in olijfolie per 100 gram extra vierge olijfolie:

  • Verzadigd vet: 13,8%
  • Enkelvoudig onverzadigd: 75%
  • Meervoudig onverzadigd: 11%
  • Omega 6 vetzuren: 9,7%
  • Omega 3 vetzuren: 0,76%
  • Vitamine E: 72% van de ADH
  • Vitamine K: 75% van de ADH

Olijfolie extra vierge bevat ook sporen van calcium en kalium, evenals polyfenolen, tocoferolen, fytosterolen, squaleen en terpeenzuren en andere antioxidanten.

Tips voor gebruik

Tips voor het gebruik van olijfolie zijn onder meer:

  • besprenkel het op een salade of voeg het toe aan een saladedressing
  • besprenkel de olijfolie op een vers gebakken brood
  • gebruiken bij het maken van brood
  • gebruik het in plaats van andere vetten bij het bakken of sauteren

Olijfolie extra vierge is goed te gebruiken met deze recepten en gerechten:

  • Krokant platbrood met rozemarijn en olijfolie
  • Spaghetti met olijfolie, chili en knoflook
  • De aardappelen uit oven

Is het veilig om met olijfolie te verhitten, koken, bakken en te braden

Veel mensen hebben wel eens gehoord dat het verhitten van olijfolie de chemische samenstelling verandert en giftig maakt. Maar wat is hiervan waar? En is het veilig om olijfolie te verhitten?

Het is een veel voorkomende misvatting dat het verhitten van olijfolie slecht is. Recent onderzoek uitgevoerd op het Amerikaanse T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies aan de Cornell University heeft aangetoond dat extra vierge olijfolie een relatief hoog rookpunt heeft van 191 Ā°C en veilig te gebruiken is voor de meeste kookmethodes, inclusief frituren.

Als mensen echter lang in olijfolie bakken, kan dit leiden tot afbraak van de vetten en de productie van giftige stoffen, waaronder acroleĆÆne. AcroleĆÆne is een zeer reactieve, giftige stof die cellulaire schade kan veroorzaken wanneer mensen het inslikken. Dus, zolang je olijfolie gebruikt om te sauteren of braden en niet voor langdurige frituurmethodes, is het volkomen gezond.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat in de pan gebakken producten zoals tomaten, uien en knoflook in olijfolie de biologische beschikbaarheid van beschermende plantaardige stoffen, zoals carotenoĆÆden en polyfenolantioxidanten, verbeteren. Daarom kan koken met olijfolie de voedingswaarde van je gerecht verbeteren.

Zorg ervoor dat je het juiste type consumeert

Het consumeren van de juiste soort olijfolie is uitermate belangrijk. Extra vierge olijfolie bevat een aantal van de antioxidanten en bioactieve stoffen uit olijven. Om deze reden wordt het als gezonder beschouwd dan de meer geraffineerde variant van olijfolie.

Toch is er veel fraude op de olijfoliemarkt, aangezien veel oliĆ«n met “extra vierge” op het etiket zijn verdund met andere geraffineerde oliĆ«n.

Bekijk de etiketten daarom zorgvuldig om er zeker van te zijn dat u echte extra vierge olijfolie krijgt. Het is altijd een goed idee om de ingrediƫntenlijsten te lezen en te controleren op kwaliteitscertificering.

Of een olijfolie extra vierge (eerste persing) mag heten is afhankelijk van twee zaken: een laboratoriumtest waarin een aantal chemische parameters (waaronder de zuurgraad) wordt gemeten en een smaaktest.

Uit een onderzoek uitgevoerd door een Italiaanse consumentenorganisatie bleek dat bij negen van de twintig flessen uit het laagste, en dus grootste segment, in de supermarkten de term ‘extra vierge’ ten onrechte was vermeld.

In 2016 heeft het consumentenprogramma KASSA verschillende soorten olijfolie onderzocht. Olijfolie-expert Manfred Meeuwig: “Gesjoemel met olijfolie vindt dus onderin de markt plaats. Daar wordt de massa verkocht en daar heeft een kleine truc grote financiĆ«le gevolgen. Liters extra vierge olijfolie voor ā‚¬5 of ā‚¬6 dat klopt niet, dat kan niet”.

Tot slot

Aan het eind van de dag is extra vierge olijfolie van hoge kwaliteit ongelooflijk gezond. Vanwege zijn krachtige antioxidanten komt het je hart, hersenen, gewrichten en meer ten goede.

Daarnaast is het een gezond en voedzaam vet die je lichaam nodig hebt, je kunt olijfolie extra vierge dus het beste gebruiken als je wilt afvallen maar nog steeds de gezonde en nodige voedingsstoffen wilt binnenkrijgen.

Olijfolie extra vierge is in feite misschien wel het gezondste vet ter wereld.

Sharing is caring! Deel dit artikel via:

Extra informatie

streek

inhoud

land

ean

variƫteit

, ,

wijnhuis

3 beoordelingen voor Olijfolie extra vierge

  1. Ron Bosz

    Fantastische extra vierge olijfolie, ik ben er heel tevreden mee

  2. Petra Verschoor

    Olijfolie smaakt dus heel anders uit een ander gebied. Ik wist dat dit voor wijn gold, maar het is dus ook waar voor extra vierge olijfolie. Ik heb wel verschillende kwaliteiten olijfolie geproefd en deze olijfolie uit Kroatiƫ springt er wel uit. Geweldige zachte en aangename smaak, is veel lichter, en veel minder bitter dan wat ik gewend ben.

  3. marco vermans

    geweldige olijfolie uit kroatie

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × vier =