Prachtige wijngaarden uit Kroatië uitgelicht
Reacties uitgeschakeld voor Prachtige wijngaarden uit Kroatië uitgelicht
Bucavac wijngaard

De Kroatische wijnen onderscheiden zich door hun gevarieerdheid, die voortkomt uit de ongelooflijk grote klimatologische verscheidenheid in dit kleine land. In het zuiden, in Dalmatië, vinden we een heet mediterraan klimaat, terwijl het noorden van het land hetzelfde biedt als de frisse, groene en vochtige wijnstreken in de Alpen. In die wijngaarden worden al duizenden jaren druiven geteeld en wij hebben er enkele uitgelicht.

De wijnen uit Kroatië onderscheiden zicht door hun verscheidenheid welke voortkomt uit de enorme klimatologische gevarieerdheid in dit relatief kleine land. De gehele kuststreek van Kroatië heeft een mediterraan klimaat met warme hete zomers en zachte aangename winter. Het binnenland van Kroatië heeft voornamelijk een landklimaat met warme zomers en koude winters waar sneeuwval niet ongewoon is.

Het Zuiden van Kroatië, Dalmatië heeft dan ook het mediterrane klimaat terwijl het noorden en het oosten van Kroatië een frisse, groene en veelal beboste omgeving heeft dat veel weg heeft van de Alpenregio. Met name deze verscheidenheid zorgt ervoor dat de wijn uit Kroatië die uit de kustregio afkomstig is een totaal andere smaak, geur en kleur heeft dan de wijn uit het noorden en het oosten van Kroatië.

In de vele wijngaarden die Kroatië rijk is worden al duizenden jaren druiven geteeld in de diverse wijngaarden, wijn hebben enkele van deze wijngaarden hieronder uitgelicht.

Dingač wijngaard – Pelješac, Dalmatië

Een van de meest beroemde wijn uit Kroatië is de Dingač. Deze wijn is zoals je zou verwachten niet vernoemd naar de druivensoort waar het van gemaakt is maar naar de wijngaard. De Dingač wijngaard bevindt zich in het Zuiden van Dalmatië op het schiereiland Pelješac.

De naam Dingač is sinds 1952 een beschermd merknaam. De wijn Dingač wordt gemaakt van de Plavac mali druiven. De Dingač wijngaarden wordt gekenmerkt door steile hellingen die vanaf de zee enkele honderden meters de hoogte in gaan.

Bucavac wijngaard – Primošten, Dalmatië

De wijngaard is een zeer respectabele wijngaard dat er een grote foto van deze wijngaard in het hoofdkantoor van de VN in New York hangt. Het staat als symbool van de menselijk arbeid bekend, de vele stenen muurtjes die de wijnranken beschermen, zijn geplaatst om de kostbare en uitzonderlijke vruchtbare grond vast te houden en zo te beschermen tegen erosie.

De harde zeewinden zouden namelijk in de winter deze vruchtbare grond de naar de zee verplaatsen. De druiven van beroemde en gelijknamige Kroatische wijn Babić wordt op de wijngaarden van Bucavac in Primošten geteeld. Het blauwe druivenras Babić wordt alleen in Kroatië verbouwd en geeft hoogwaardige wijn die lang bewaard kan worden.

De Babić is een dieprode wijn die tijdens proeverijen vaak hoog gewaardeerd wordt. De Babić is een inheemse druifsoort uit Kroatië die dieprode wijn geeft met een rijke smaak van kersen en zachte tannine. Het is wel een druif die een goede wijngaard nodig heft en een wijnboer die goed met de snoeischaar weet om te gaan.

0

TOP

Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved and you'll be given a link. You, or anyone with the link, can use it to retrieve your Cart at any time.
Back Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved with Product pictures and information, and Cart Totals. Then send it to yourself, or a friend, with a link to retrieve it at any time.
Your cart email sent successfully :)

X