Wat is beter, een kurk of schroefdop?

Kurk of schroefdop

Klassiek bekeken wordt er vaker voor een kurk i.p.v. een schroefdop gekozen. Maar is dat wel terecht in de huidige tijd? Er zijn een aantal verrassende bewijzen naar voren gekomen als het gaat om de discussie tussen een kurk of schroefdop.

Wat is beter: kurk of schroefdop?

Als je zegt dat kurken beter zijn, heb je zowel gelijk als ongelijk. De waarheid is dat de wereldwijde vraag naar wijn (en kurken) groeit, hierdoor moeten we dus er steeds meer en beter voor zorgen dat de wijn langer goed bewaard kan blijven. Hieroner leggen wij nader uit waarom kurken en kurkalternatieven bijna identiek zijn wat betreft hun vermogen om wijn te bewaren en deze te laten rijpen. Ook gaan wij in op een aantal alternatieven voor wijnopslag om u te laten nadenken over waar de wijnwereld naartoe gaat.

Kurk of toch schroefdop?

Verschillende soorten kurk
Verschillende soorten kurk

Kurk

Kurk wordt al sinds het begin van het moderne Europa rondom de 13e eeuw gekozen voor het sluiten en bewaren van wijn. Maar waarom wordt er voor de kurk gekozen? Nou, kurkschors is een van de weinige natuurlijke producten die vervormbaar genoeg is om de inhoud in een glazen fles te bewaren. Daarnaast werden glazen flessen in dezelfde periode steeds populairder om wijn in te bewaren.

Tegenwoordig zijn er een aantal unieke voor- en nadelen aan natuurlijke kurk:

Voordelen van kurk
 • Een natuurlijke hernieuwbare bron
 • Historisch gezien heeft het de voorkeur
 • Bewezen dat wijn langdurig bewaard kan worden
Nadelen van kurk
 • Duur (2-3x)
 • 1-3% Smaak beïnvloed door TCA (trichlooranisol)
 • Beperkte natuurlijke bron
 • Verschil in kwaliteit
 • Elke kurk ‘ademt’ verschillend

Schroefdoppen en kurkalternatieven

Schroefdoppen worden pas sinds 1964 voor wijnflessen gebruikt, maar al snel heeft doe schroefdop een groot deel van de markt voor zich gewonnen. Als u ooit naar Australië reist, zult u merken dat schroefdoppen op bijna elke wijnfles in Australië zitten. De reden waarom kurkalternatieven zo populair zijn geworden, is vanwege een periode van verminderde kwaliteit van de kurkproductie in de jaren tachtig. Kortom, wijnmakers waren moe van het krijgen van kurken van lage kwaliteit die TCA ‘kurk’ zouden veroorzaken, dus stapten ze over naar de scrhoefdop.

Naast schroefdoppen (gemaakt van metaal en plastic) zijn er verschillende ‘neppe’ kurken gemaakt van kunststoffen voor polymeren op basis van planten.

Tegenwoordig zien de voor- en nadelen van verschillende kurkalternatieven er als volgt uit:

Voordelen van schroefdop en kurkalternatieven:
 • Meer betaalbare optie
 • Geen TCA ‘Kurk’
 • Onderzoek naar veroudering op de lange termijn heeft positieve resultaten opgeleverd
 • Schroefdoppen zijn gemakkelijk te openen
Nadelen van schroefdop en kurkalternatieven:
 • Sommige kurkalternatieven ‘ademen’ niet
 • Meestal gemaakt van niet-hernieuwbare bronnen
 • Recyclebaar maar niet biologisch afbreekbaar
 • Variabele productiekwaliteit
 • Geassocieerd met ‘goedkope’ wijn

Maar is kurk niet beter omdat deze ‘ademt’?

Het langdurige argument dat kurken beter zijn omdat ze ademen is weggenomen omdat ‘adem’ nu wordt nagebootst in zowel schroefdoppen als kurkalternatieven. Vandaag zijn er schroefdoppen verkrijgbaar die de toevoer van zuurstof goed nabootsen en hier ook op zijn berekend. Ironisch genoeg zijn echte kurken eigenlijk nogal variabel met hun het tempo waarop zuurstof wordt doorgelaten.

Zeg je dat schroefdop beter is dan kurk?

Helemaal niet, hoewel voor de meeste toepassingen kurkalternatieven beter zijn, gewoon vanwege de prijs-kwaliteitverhouding. Wel is het zo dat veel wijn die tegenwoordig in de supermarkt te koop is vaker geen 100% natuurlijke kurk als afsluiting heeft. In plaats daarvan wordt de fles gesloten met een technische, geagglomereerde en vergulde kurk (restproduct van kurk bestaande uit snippers en schaafsel).

Het zijn alternatieven van lage kwaliteit voor de natuurlijke kurk. Deze goedkope vorm van kurk (wat eigenlijk geen kurk genoemd zou mogen worden) is dan ook onbetrouwbaar om wijn lang in te bewaren, en het is vaker de boosdoener van kurkgeur in (goedkope) wijn.

100% natuurlijke kurken zijn een van de weinige opties die een echte hernieuwbare grondstof zijn, maar vanwege hun hoge prijskaartje zijn de meeste voorbehouden voor wijnen in het hogere segment.

Het grotere (toekomst)probleem: glas is zwaar

Wijn in blik
Wijn in blik

Naarmate wijn meer wordt geconsumeerd, zal het zoeken naar alternatieven voor glas belangrijker worden. Er zijn zoveel wijnen op de markt die eigenlijk niet bedoeld zijn om ouder dan jaar te worden. Deze wijnen kunnen gemakkelijk worden aangeboden in polyethyleen, blikjes of zelfs dozen. Alternatieven zoals deze hebben geen invloed op de smaak en zijn vaak veel lichter en de CO2-uitstoot tijdens transport is minder.

Natuurlijk zal glas altijd een plaats hebben met wijngenot, maar voor de dagelijkse drinker die weinig heeft met het genieten van wijn is het is oké om wijn uit een doos of blikje te drinken. Naarmate meer waardevolle wijnproducenten op zoek gaan naar alternatieven, kunnen we misschien allemaal hen ondersteunen bij hun inspanningen om het afval in de wijnwereld te vermidneren.

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are makes.

10 + zeventien =