0
CuvƩe wijn, ook bekend als blend wijn en wijn melange

Het woord cuvĆ©e komt vanuit het Frans. De letterlijke betekenis van cuvĆ©e is tank. Voor wie zich nog de Franse lessen van de middelbare school nog herinnert, zou de term cuvĆ©e zoiets betekenen als ‘getankt’ of uit een tank komen. De term cuvĆ©e kan in het Frans veel verschillende betekenissen hebben. Maar op een wijnetiket wordt het voor specifieke doeleinden gebruikt. CuvĆ©e is niet een druivensoort! Al wordt dat door sommigen wel gedacht.

De betekenis van cuvƩe wijn

De term cuvƩe bij wijn verwijst naar het mengen van verschillende druivenrassen. Dit heeft vaak verschillende redenen. Als een wijn teveel tannines heeft kan deze gemengd worden met wijn die weinig tannines bevat om het een bepaalde smaak en aroma te geven. Een ander woord voor dit proces is melange wijn of blend wijn.

Het gebruik van de term is niet gereguleerd. Anderzijds zijn er geen eisen wanneer een wijn de label cuvƩe krijgt. Dat de naam op een fles wijn staat zegt niets over de kwaliteit van deze wijn. Het woord op een wijnetiket van een onbekende wijnboer is geen garantie voor superieure kwaliteit.

CuvƩe en kwaliteit van de wijn

Echter bij gerenommeerde wijnhuizen en wijnboeren heeft de term wel degelijk een verband met kwaliteit. Deze wijnboeren brengen vaak ‘gewone’ melange wijn uit. Maar ook melange wijn die de label cuvĆ©e krijgen. Dit is vaak wijn van geselecteerde druivenrassen. Deze zijn van hogere kwaliteit die in eiken vaten rijpen.

Met name termen als ‘cuvĆ©e speciale’ of ‘tete de cuvĆ©e’ (dit laatste vooral in Sauternes AOP) op een fles wijn duiden op wijn van zeer hoge kwaliteit. Dit komtĀ  dankzij het rijpingsproces waarbij de wijn heel lang bewaard kan worden.

Enkele wijnboeren maken onderscheid in wijn van hogere kwaliteit in vergelijking met de ‘gewone’ cuvĆ©e. Vaak wordt deze wijn dan een andere label. In KroatiĆ« krijgt het de label ‘vrhunsko vino‘. In Spanje krijgt dit soort wijn de naam Reserva mee. Terwijl in Duitsland deze wijn vaak wordt aangeduid als PrƤdikatswein.

Soms krijgt een wijn van hoge kwaliteit ook de label ‘wijn van beschermde oorsprong’. Maar ook ‘wijn met beschermde geografische aanduiding’ is mogelijk. Een cuvĆ©e-wijnetiket kan ook worden genummerd. Dit geeft aan dat de wijnmaker een uniek genummerde reeks heeft toegewezen aan die specifieke melange wijn.

Bij bepaalde wijngebieden wordt deze benaming gebruikt om specifiek een melange aan te duiden. Een wijn die geproduceerd is uit een mengsel van verschillende druivenrassen, i.p.v. verschillende wijnsoorten. Dit geldt met name in wijngebieden buiten Frankrijk.

Franse regio Champagne

In de Franse regio Champagne maken de wijnboeren mousserende wijn van ‘Methode Traditionnelle’. De term cuvĆ©e verwijst dan naar het beste druivensap van de zachte manier van persen van de druiven (de eerste persing). Ook enkele andere regio’s buiten Champagne gebruiken deze term bij het maken van mousserende wijn. De term heeft in dit soort regio’s daarom een totaal andere betekenis.

In Champagne krijgt de eerste 2050 liter druivensap van 4000 kg druivenmost de label cuvĆ©e mee. In Frankrijk wordt dit ook wel ‘premier taille’ – eerste staart genoemd. De volgende 500 liter staat bekend als de ‘deuxieme taille’ (tweede staart). Deze worden ook met meer druk geperst. Daardoor krijgt de wijn een wat meer grof karakter.

Welke druivensoorten zijn geschikt als cuvƩe?

De taille van een Pinot Noir en Pinot Meunier zijn net iets van lagere kwaliteit. Immers er wordt teveel tannine uit de schil, de pitjes en de druivensteel ontnomen bij het persen van de druivenmost. Tannines zijn niet geschikt voor mousserende wijn zoals de champagne. Anderzijds is de taille van de Chardonnay wel geschikt als mousserende wijn.

Conclusie over betekenis van cuvƩe

Kortom cuvƩe is geen druivensoort. Met een cuvƩe wijn wordt een wijn bedoeld waarin twee of meer druivensoorten zijn gemengd. In de Franse regio Champagne heeft de term een andere betekenis. In Champagne is het de mousserende wijn afkomstig van de eerste persing van de hoogste kwaliteit.

CuvƩe wijn uit Kroatiƫ

Nu je alle kneepjes van de cuvƩe wijn weet kan je ook zelf genieten van de cuvƩe wijn uit Kroatiƫ. Wij hebben verschillende soorten hiervan in ons assortiment. Bestel de wijn en proef de unieke smaak van deze wijnsoort.

Korčulanka is een cuvee wijn uit KroatiĆ«, achterkant van de flesKorčulanka is een cuvee wijn uit KroatiĆ«

Korčulanka

CuvƩe wijn van Bratkovina Bijela, Zlatarica Blatska en Cetinka
(8)
5.99
Meandar Castellum is een cuvee wijn uit Kroatiƫ bestaande uit Pinot noir, Cabernet Sauvignon en Zweigelt, achterkant van de flesMeandar Castellum is een cuvee wijn uit Kroatiƫ bestaande uit Pinot noir, Cabernet Sauvignon en Zweigelt

Meandar Castellum

Zwoel en sappig. Lange afdronk, jam-achtige smaak.
(5)
8.99
Meandar Portus is een cuvee wijn uit Kroatiƫ bestaande uit Chardonnay, grasevina en Rhein Riesling, achterkant van de flesMeandar Portus is een cuvee wijn uit Kroatiƫ bestaande uit Chardonnay, grasevina en Rhein Riesling

Meandar Portus

Prettig rijk exotisch aroma van abrikozen, perzik & ananas.
(2)
8.99

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP

X