Wat is een goede combinatie van wijn en kaas?

Rode wijn zoals merlot of witte wijn zoals chardonnay combineren met kaas

Nederland staat wereldwijd bekend om zijn kaas, een deel wordt hier gegeten, en een groot deel gaat naar het buitenland. Zoals Nederlanders heel goed zijn in kaas maken, zijn andere Europeanen goed in wijn maken. Zodra je wijn en kaas combineert gaan je smaakpupilleen flink te werk. Maar wat is de ideale wijnspijs combinatie met kaas?

Rode wijn en kaas combineren

Wanneer we aan gezelligheid denken dan wordt vaak wijn- en kaas genoemd, met daarbij specifiek rode wijn. Maar eigenlijk is witte wijn een veel betere combinatie voor veel soorten kaas. Voor veel mensen is rode wijn dé ideale keus bij kaas. Maar rode wijn en kaas gaat niet altijd goed samen.

Het probleem met rode wijn is echter dat het de smaak van heel veel gerechten kan overheersen. Zo ook in combinatie met kaas. Dit is vooral het geval met een krachtige rode wijn, zoals de Cabernet Sauvignon, Zweigelt en Pinot Noir. Witte wijn, rosé en lichtere rode wijnen zijn vaak een veel betere combinatie. Dit zijn vaak de Merlot, Blaufränkisch en Plavac Mali. Rode wijn gaat het beste samen met harde en halfharde kazen die goed rijp zijn. Witte wijn kun je veel beter te combineren met een zachte kaas.

Welke kaassoorten zijn er?

De bekendste kaassoort uit Nederland is de Hollandse Gouda kaas. Deze kaas valt onder de zogenoemde harde kazen. Maar naast Gouda kaas zijn er heel veel verschillende kaassoorten ter wereld. Denk maar eens aan:

  • Feta kaas uit Griekenland;
  • Brie uit Frankrijk;
  • Cheddar uit Engeland;
  • Parmezaanse kaas uit Italië;
  • Castello blue uit Denemarken;
  • Chaource uit Frankrijk;
  • Gorgonzola uit Italië;
  • Mozzarella uit Italië;
  • Paški sir uit Kroatië;
  • Emmentaler uit Zwiterland

De lijst met de kazen kan nog veel langer worden. Maar het geeft al een goed beeld hoeveel verschillende kazen er zijn in de wereld. Deze kazen verschillen allemaal van smaak en structuur. Het is daarom belangrijk om de juiste wijn bij de juiste kaas te kiezen. Om een goede combinatie te kunnen maken met wijn is het belangrijk om de karakteristieken van de kazen te kennen en begrijpen.

Witte wijn combineren met kaas

Het blijf opletten bij het kiezen van een goede wijn bij een kaas. Je kunt vrij makkelijk in de val lopen bij het kiezen van een combinatie. Twee belangrijke zaken om op te letten zijn de rijping en dus de leeftijd van de kaas. De korst van de kaas speelt eveneens een belangrijke rol. Daarnaast moet de rijping van de wijn ook worden meegenomen.

In beginsel zijn er twee simpele regels die je kunt hanteren bij het kiezen van de juist wijn bij de juiste kaas. Hoe harder de kaas, hoe meer tannines de wijn kan hebben. Hoe romiger de kaas, des te meer zuurgraad vereist is in de wijn. Wijn met veel tannines is ideaal met harde en oude kazen, dit is veelal rode wijn. Wijn met meer zuren is ideaal met zachte romige kaas, dit is vaak witte wijn.

Chardonnay combineren met kaas

Chardonnay kan heel erg variëren van delicate smaakstructuur die gerijpt is in eiken vaten tot een magere wijn dat veel meer zuren bevat. Chrdonnay kan een verrassend goede partner zijn voor een breed scala aan kazen. Romige Camembert, Brie of andere zachte kaas gaan goed samen met witte wijn. Chardonnay uit een kouder klimaat is ideaal met dit soort kazen.

Dankzij de subtiele smaak van Chardonnay laten de smaken van de kaas schijnen en de zuurgraad in de wijn snijdt door de romige rijkdom. De meer subtiele smaak van Chardonnay laat de smaak van de kaas uitblinken. De zuurgraad van Chardonnay uit een kouder klimaat is ideaal met romige kazen. Chardonnay uit warmere landen, die heeft kunnen rijpen in eiken vaten, is goed te combineren met harde en halfharde kazen.

Gewürztraminer en Riesling met stinkkaas

De sterke aroma’s van bloemen- en kruiden en het smaakprofiel van Gewürztraminer gaan uitstekend samen met de zogenaamde stinkkazen met een sterke geur zoals Vieux Boulogne, Boulette d’Avesnes, Pont l’Evêque, Munster, Époisses, Maroilles, Livarot, Brie de Meaux, Reblochon en Camembert. De aanwezigheid van bloemen, kruiden en fruitigheid in de Gewürztraminer balanceren de sterke smaken van de kaas. De riesling is eveneens een goede combinatie met de ‘stinkkazen’.

Sauvignon Blanc, droge Riesling en geitenkaas

Voor geitenkaas is de Sauvignon Blanc een match made in heaven. Het is geen toeval dat de Loire-vallei, de thuisbasis van Sancerre en Pouilly Fumé, ook de thuisbasis is van enkele van de meest heerlijke geitenkaas die je kunt vinden. Hier zijn de zuurgraad en de fruitige en grasachtige smaken van de Sauvignon Blanc de perfecte ‘masker’ voor de zuurheid en droogheid van geitenkaas. Chenin Blanc, droge Riesling of Semillon zijn andere goede alternatieven voor Sauvignon Blanc met geitenkaas.

Rode wijn met harde en halfharde kaas

Rode wijn is de meest ideale combinatie met een harde en een halfharde kaas. Cabernet Sauvignon, Merlot, Plavac Mali, Zinfandel, Blaufränkisch en Zweigelt zijn slechts enkele van de rode wijnen die hier goed bij passen. De Goudse kaas, Cheddar, Emmentaler, Kroatische Paški sir, oude Manchego of Pecorino en andere soortgelijke koeien-, geiten- of schapenmelkkazen is een aangename combinatie.

Een jonge belegen kaas, lichtere halfharde kaas is ideaal met een een witte wijn of rosé wijn van bijv. Pinot Noir, of Schiava Grossa.

Ik lus geen kaas, wat nu?

Vaak wordt een kaas gecombineerd met wijn, maar ook als je geen kaas lust of een zuivelallergie hebt zijn er prima andere wijn spijs combinatie die goed gaan met wijn. Naast kaas is een wijn goed te combineren met een bepaalde selectie gedroogde vruchten, noten, brood of crackers die eventuele onvolmaaktheden van wijn en kaas kunnen helpen overbruggen.

Het is daarnaast ook een kwestie van smaak. Iedereen heeft een voorkeur voor een bepaalde smaak of gerecht. Dé ideale combinatie van kaas en wijn die iedereen lekker vindt bestaat simpelweg niet. Het is een kwestie van proeven, combineren, ruiken om erachter te komen welke wijn en kaas combinatie jij het lekkerst vindt.

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are makes.

5 × 3 =