Shopping Cart

Voor 16:00 besteld, morgen bezorgd – 30 dagen bedenktijd – Bestelling boven 50,- gratis bezorgd – Kroatische wijn achteraf betalen

Wijn en barbecue combineren. Rode of witte wijn bij de bbq

Welke wijn bij de barbecue?

De zon schijnt en het is het seizoen voor zomerbarbecues in overvloed. Het vlees marineert en de houtskool smeult, maar hoe maak je er een feestje van? Met wijn! Wij hebben de ultieme gids hoe je indruk maak bij je gasten als je de barbecue combineert met wijn.

Hoeveel wijn kopen voor de bbq?

Plan ongeveer twee glazen per gast per uur om een ‘veilige’ marge aan te houden. Een fles wijn bevat vijf glazen, dus als je tien gasten verwacht voor een barbecue van drie uur, komt dat neer op een kist, of twaalf flessen wijn.

Rode wijn of toch witte wijn?

Mensen hebben op zonnige dagen meer de neiging om gekoelde wijn te drinken. Zorg ervoor dat je net iets meer witte wijn of rosƩ voorhand hebt. Rode wijn moet je zeker niet vergeten, maar deze zal over het algemeen minder gedronken worden. Probeer een twee-op-ƩƩn-verhouding aan te houden, tenzij je gasten die-hard fans van rode wijn zijn. In het scenario met tien gasten zouden acht flessen wit of rosƩ en vier flessen rode wijn moeten volstaan. Zenuwachtig dat het sap niet meer stroomt? Een extra fles van elke wijn op voorraad in huis aanhouden kan nooit kwaad.

Tijd om te relaxen

Over al die witte wijn gesproken, hoe koel je die? Als er ruimte is in de koelkast is het handig om de avond ervoor de witte wijn en rosƩ alvast in de koelkast te plaatsen. Zo kun je deze taak al de volgende ochtend van je takenlijst schrappen. Is er geen plaats in de koelkast doordat deze volgeladen is met heerlijk eten om te grillen. Geen probleem, ook daar is een oplossing voor.

Ongeveer een uur voordat de gasten arriveren, plaats je de wijn in een grote emmer zodat deze koel blijft. Bedek deze met ijs en voeg twee tot drie kopjes koud water toe. Hierdoor kan het ijskoude water gemakkelijker in contact komen met de wijnen. Als de emmer niet zo groot is dat het ijsbad de hals van de fles bereikt, draai je de flessen na een half uur snel om om de koude en warme wijn in de fles voorzichtig te mengen.

De bbq moet heet zijn, niet de rode wijnen

Wat de rode wijnen betreft, is een barbecue in de achtertuin de perfecte gelegenheid om te experimenteren met het idee van gekoelde rode wijnen. De rode wijnen mogen niet ijskoud zijn, dus doe ze vijf tot tien minuten voordat de gasten arriveren in de ijsemmer voor de perfecte temperatuur.

Om ervoor te zorgen dat ze in de zomerzon niet laaiend heet worden, kun je de rode wijn gedurende het hele feest in het ijs houden. Maar let op, duw de rode wijn niet helemaal naar binnen zoals de witte wijn. Of, als er een extra koeler bij de hand is, bewaar er rode wijn in met Ć©Ć©n pak ijs en je bent klaar om te gaan.

Wat te doen met de wijnglas

Glaswerk kan ook een probleem vormen, vooral omdat glas zich niet goed leent voor actieve buitenopstellingen. Een steelloos, plastic wijnglas is precies wat de situatie vereist. Het is handig, onbreekbaar en kantelbestendig, maar met een vorm die de aroma’s van de wijnen niet opoffert. Ze kunnen zelfs worden gewassen en hergebruikt voor de rest van je zomerbarbecues.

Mocht je geen plastic wijnglazen kunnen vinden doordat deze uitverkocht zijn? Plastic bekers zijn ook prima, maar zoek naar de whiskey-vormige glazen, die aan de onderkant breed zijn en aan de bovenkant smaller. Hierdoor blijven de aroma’s van wijn behouden.

De ideale wijn spijs combinatie

Het grillseizoen is een van de lekkerste tijden van het jaar, vooral voor wijnliefhebbers. Hier lees je hoe je een perfecte fles kiest om te combineren met gewoon gegrild voedsel.

Hamburgers en rode wijn

Combineer met: Merlot, Plavac Mali, Cabernet Sauvignon

Hamburgers zijn heel gewild voor het grillen op de barbecue in de zomer. Vooral als ze gegrild zijn op bijv. olijfolie. Bij een goede stevige Amerikaanse hamburger past een stevige Plavac Mali (rood) die vol van smaak is. Als je deze wijnen niet lekker vindt, kun je altijd gaan voor een Merlot of Cabernet Sauvignon. Als je geen liefhebber bent van rode wijn, kun je gaan voor een Sauvignon Blanc of Grasevina.

Hotdogs

Combineer met: Droge, gestructureerde rosƩ

De toppings maken de hotdog, dus de sleutel is om een ā€‹ā€‹wijn te vinden die veelzijdig genoeg is om te combineren met alles wat je bovenop een hot-dog kunt gooien. Het is moeilijk om fout te gaan met een droge rosĆ©, maar zoek er een met karakter, of het nu aardse mineraliteit, pittige zuurgraad of unieke, hartige smaken zijn. RosĆ©s uit het Baskenland in Noord-Spanje of een goede rosĆ© uit landen als Hongarije en KroatiĆ« zijn uitstekende opties. Maar mocht jij je hotdog combineren met iets zuurder, zoals bijv. augurk of zuurkool, plaats er dan een lekkere glas Riesling bij.

Gegrilde maĆÆs

Combineer met: Chardonnay of Pinot Grigio

Zoete, zoute, boterachtige gegrilde maĆÆs heeft een wijn nodig die de smaken accentueert maar niet overweldigt. Daarom is Chardonnay, gerijpt in staal een natuurlijke match. De meeste Chardonnays ondergaan nog steeds malolactische gisting, waardoor een romige, boterachtige textuur ontstaat, maar zonder smaken van vanille en bakkruiden die de maĆÆs zouden overweldigen.

Gegrilde zeevruchten

Combineer met: Posip, Cetinka of wijn met veel mineralen

Omarm de essentie van gegrilde zeevruchten met een zout, pittig wit eiland! Witte wij uit Korcula, zoals de Posip, hebben een uitgesproken mineraliteit, citroenzuur en een vleugje zoutgehalte, waardoor een strandherinnerende sfeer ontstaat. De wijnen hebben ook genoeg gewicht om een ā€‹ā€‹beetje houtskool en een scheutje boter te weerstaan.

Gegrilde tofu en wijn

Combineer met: Champagne of crƩmant

Vegetariƫrs hebben ook barbecuemogelijkheden nodig en een creatief bereide tofu

Salades en witte wijn

Combineer met: Chardonnay of GewĆ¼rztraminer

De meeste salades bestaan uit een basis van een of meer groene slasoorten als kropsla, veldsla of ijsbergsla. Salades van spinazie, andijvie of met rucola passen ook hiertussen. Ze zijn groen, smaken fris en hebben een malse bite. Het zijn lichtgewichten die om lichte, frisse wijnen vragen zoals een Grasevina.

Salades waar frisse feta kaas en wat zoete dressing aan toe is gevoegd is ideaal te combineren met een aromatische traminer. Dit geldt eveneens voor oosterse salades.

Sharing is caring! Deel dit artikel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × een =

Gratis verzending

Op alle bestellingen boven 50,-

Morgen bezorgd

Indien voor 16:00 besteld

30 dagen bedenktijd

Koatische wijn in alle rust proeven

100% veilig afrekenen

iDeal, Creditcard, Bancontact, Klarna