Wijn van wijnhuis Vina Erdut

WIjnhuis Vina Erdut

Een item over het ontstaan van de wijngaarden in de bijzondere plaats Erdut in het oosten van Kroatië.

Ontstaan van plaats Erdut

De grond rond Erdut was erg vruchtbaar en geschikt om er veel landbouwgewassen te laten groeien, met name wijngaarden. In de Middeleeuwen had Erdut een haven aan de rivier de Donau,
waardoor er een kleine handelsplaats ontstond. De term Castelum Erdeed wordt voor het eerst genoemd in de tweede helft van de 14e eeuw, om precies te zijn in 1359. Het is dan al een belangrijke plaats geworden in wijde omgeving.

De stichters van deze plaats zijn hoogstwaarschijnlijk kolonisten uit het naburige Hongarije. Dat is af te leiden uit de Hongaarse naam voor Erdut – Erdöut, Erdewd, wat in het Hongaars “bospad” betekent.

Wijngaarden in regio Erdut

De wijngaarden van Erdut liggen op de oostelijke hellingen van de Daljska heuvels langs de rivier de Donau. Het is deze rivier die danzij zijn kenmerkende stroming van Erdut een schiereiland heeft gemaakt. De wijngaard strekt zich uit op de vruchtbare afzettingen naar het oosten op de hellingen van de heuvels van Erdut genaamd de Dalj. De hoogste piek hiervan is tussen de 130 tot 190 meter. De helling daalt licht naar het zuiden. Dankzij deze hoogte en de hellingen is het een ideale plek voor het kweken van wijnstokken op deze zandige leembodem.

Het wijnhuis Vina Erdut heeft 460 hectare aan eigen wijngaarden. Een groot deel van de wijnstokken tussen 2003 en 2010. Het gaat hierbij om 350 hectare. Sinds 1730 is hier eveneens de authentieke wijnkelder gevestigd met een capaciteit van 6 miljoen liter wijn. In de kelder bevindt zich het grootste wijnvat ter wereld, met een volume van 75.000 liter.

De wijngaarden bestaan voor 80% uit witte druivensoorten en voor 20% aan rode druivenrassen. De meest voorkomende druivenras is de Graševina met (ca. 290 hectare), gevolgd door de Chardonnay, Rhein Riesling, Traminer, Pinot Gris. Van de rode druivensoorten zijn met name de Zweigelt, Cabernet Souvignon, Pinot Noir, Merlot en Blaufränkisch aangeplant.

Onze wijn van het het wijnhuis Vina Erdut

Productcategorieën

Product druivenras

Product klasse

Product smaak

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are makes.

1 × een =