Chardonnay wijn in het kort
Aangename aroma’s van chardonnay wijn:
- Ananas
- Appel
- Peer
- Bloesem
- Mango
- Citroen
- Perzik
- Meloen
Aroma’s van houtgerijpte wijn:
- Boter
- Biscuit
- Vanille
- Toast
- Paddenstoelen
Aroma’s naarmate de wijn ouder wordt:
- Amandel
- Hazelnoot
Eigenschappen van de wijn:
- Weinig wijnzuren
- Elke chardonnay wijn is aangenaam zacht
- Houdbare chardonnay geeft een helder gele tot bleek goudkleurige
- De smaak verschilt per wijnregio
- Neutraal aroma; smaakt past zich aan naar de plek waar het groeit
- Met veel verschillende gerechten combineren
- Frissere chardonnay past goed bij salades en schaal- en schelpdieren
- Een volle, ronde variant is beter geschikt bij romige vissoorten of sauzen
- Chardonnay uit eiken vaten is ideaal bij gerookte vis of kip
De smaak van wijn
Chardonnay is van nature vol en zacht en heeft weinig zuren. Deze druifsoort smaakt nergens hetzelfde, ook al wordt hij overal ter wereld verbouwd. De druiven nemen de smaken over van de plek waar ze groeien. Toch is er een gelijkenis tussen alle chardonnay wijnen. Ze zorgen altijd voor een zacht gevoel in je mond.
De chardonnay is een gemakkelijke druif die over de hele wereld voorkomt. De druifsoort past zich gemakkelijk aan het klimaat en de bodem waar het groeit. Het is een vroegrijpe druif die zowel in koele als warme omstandigheden uitstekende resultaten geeft. De wijnen komend van een koel klimaat zijn fris, appelachtig en bevatten citrusfruit en een hoge zuurgraad. De warmere gebieden geven een wijn waarin perzik, meloen, ananas en citrusfruit de boventoon voeren.
De kracht van deze druifsoort is dat het mooie wijnen kan voortbrengen in elk klimaat. De stijl van chardonnay-wijn kan daarom enorm verschillen per streek: van nootachtig, zwaar en vet tot tintelfris en licht bloemig of exotisch. Door deze diversiteit gaat deze wijn nooit vervelen. Het smaakt altijd anders! Dankzij deze bijzondere eigenschappen is deze in elk wijnland terug te vinden.
Welke gerechten passen bij deze wijn?
Het is een volle witte wijn, en is misschien wel een van de weinige witte wijnen die goed gedronken kan worden bij meerdere gerechten. De beste en meest voorkomende eten indelingen met deze wijn zijn:
- schaaldieren (zoals coquilles en mosselen);
- krab en kreeft (en dan specifiek chardonnay dat in eiken vaten gerijpt is);
- kip met roomsaus;
- romige polenta;
- crèmesoepen;
- vette vis zoals zalm, steur en zwaardvis;
- zachte kazen;
Chardonnay uit Kroatië
Het specifieke klimaat langs de oevers van de rivierbochten van de Donau zorgt ervoor dat de druif hier goed kan groeien waardoor de bijzondere kenmerken van de gelijknamige wijn goed naar voren komen.
De wijn bereikt zijn unieke kenmerken door een goede rijping in de eeuwenoude eiken vaten. Dankzij deze rijping krijgt deze wijn van het wijnhuis Erdut een stro-gele kleur met vleugje groenachtige glans. Op de pagina Chardonnay druif is meer informatie te vinden over deze wijn in Kroatië.
rosa –
goede chardonnay, fris fruitig en strogeel achtif van kleur met vleugje limoengroen
nancy –
goede chardonnay, lekker fris makkelijk om te drinken
anne –
heb deze chardonnay samen met de grasevina en rheinriesling gekocht, en deze chatdonnay vond ik een lekkere wijntje uit kroatie
Carola –
prima chardonnay, makkelijk te drinken
Veerle –
strogeel, lich tintje lentegroen, fijne aroma
HD –
prima chardonnay
Cees –
verassend frisse aangename chardonnay
Josje –
bijzondere chardonnay uit kroatië
Joyce –
prima chardonnay uit het oosten van kroatië
Nicole –
chardonnay is lekker, smaakt net iets anders dan ik gewend ben
Helene –
lekkere chardonnay wijn