Gewürztraminer uit Kroatië
Gewürztraminer
14.99 6.99 In winkelwagen
Aanbieding!

Gewürztraminer

14.99 6.99

-53%

Deze Gewürztraminer is aromatisch, fruitig en rijk aan extracten, het heeft de meest uitbundige luxe geur en heeft een heerlijke aroma.

Sharing is caring! Deel dit artikel via:

(15 klantbeoordelingen)

Op voorraad

Beschrijving

Deze aromatische Gewürztraminer is de koning van alle Gewürztraminer wijnen. Het wordt gemaakt van de gelijknamige druifsoort. Deze Gewürztraminer is fruitig en rijk aan extracten, het heeft de meest uitbundige luxe geur en heeft een heerlijke aroma.

Kenmerken van Gewürztraminer

Gewürztraminer van het wijnhuis Erdut is goudgeel met een bijna bombastisch aroma van lychees, rozen, tropisch fruit en soms een snufje zwarte peper. De geur, de smaak en de aroma zijn de onderscheidende kenmerken van deze bijzondere Gewürztraminer uit Kroatië.

De zonnige hellingen van de wijngaarden van Erdut hebben een prachtig uitzicht op de Donau, hierdoor krijgen de druiven bijzonder aangename smaak.

Deze traminer wijn wordt bewaard in eeuwenoude eiken vaten uit Slavonië waardoor het een unieke kenmerken verkrijgt. Volle aromatische droge wijn met in de geur tonen van bessen, rozenblaadjes, lychees en gember. Deze tonen kenmerken ook de smaak, samen met wat honing.

Deze wijn is het lekkerst met kleine hapjes, hoofdgerechten maar vooral met desserts. Het kan gedronken worden als aperitief, bij het hoofdgerecht en als dessertwijn. Het wordt bij voorkeur geserveerd tussen de 11-12 °C.

Gewürztraminer heeft een verscheidenheid aan fruitige smaken zoals ananas, perzik, abrikoos, meloen, sinaasappel, grapefruit en lychee. Vergelijkbare variëteiten zijn onder meer Riesling, Gele Muskaat, Loureiro, Torrontes en Malvasia.

Gewürztraminer lijkt erg op de Gele Muskaat. Het is fruitig, maar het heeft een veel hoger alcoholgehalte, waardoor de aromaten meer opvallen. Het heeft ook een lagere zuurgraad. Deze gecombineerde eigenschappen maken Gewürztraminer een beetje moeilijker om te drinken dan zoiets fruitig en zoet als Gele Muskaat, wat het een beetje verfijnder maakt.

De aroma’s en smaken zijn intens en complex. Gewürztraminer is echter niet altijd een zoete witte wijn. In feite zorgt de combinatie van zoete aroma’s, veel alcohol en een lage zuurgraad ervoor dat het zoeter smaakt dan het in werkelijkheid is.

Oorsprong van deze geweldige wijn

Waarschijnlijk komt de Gewürztraminer uit Zuidoost-Europa vandaan. In de Middeleeuwen werd het ras ook gevonden in het Noord-oosten van Italië. In feite werd Traminer vernoemd naar de levendige stad Tramin in de Noord-Italiaanse regio Zuid-Tirool.

De naam Traminer is dus lang geleden afgeleid van Tramin (Termeno), een stad hoog in de Alpen. Desondanks wordt deze hypothese nu sterk weerlegd door verschillende autoriteiten op het gebied van de ampelografie. Naar verluidt werden er rond Tramin tussen de 11e en 16e eeuw ongeveer 500 jaar lang traminedruiven geteeld. Tegen het einde van de Middeleeuwen is de aanwezigheid van Traminer in de Elzas gedocumenteerd, hoewel er weinig bewijs is voor de manier waarop hij vanuit de bergen in het Rijndal is neergestreken. Het lijkt erop dat Traminer in de Elzas is aangekomen vanuit Pfalz, Duitsland, waar een bijzonder geurige variant het voorvoegsel “gewurz” (“kruidig” in het Duits) nam en de erfenis van de Elzasser Gewürztraminer begon.

In 2000 onthulde de prominente Franse ampelograaf Pierre Galet dat White Traminer in feite dezelfde variëteit was als Savagnin Blanc (niet verwarren met de totaal andere wijn Sauvignon Blanc).

De Traminer druiven zijn zeer gevoelig voor mutatie, net als de Pinot-familie waarmee ze nauw verwant zijn. Waarvan de beroemdste leden Chardonnay en Pinot Noir zijn. Verschillende vormen van Traminer zijn verschenen in heel Europa, en later in de wijngebieden van de Nieuwe Wereld, en hebben enkele van ’s werelds meest beroemde wijndruiven voortgebracht. Grootheden als Cabernet Sauvignon, Merlot en Chenin Blanc zijn, uiteindelijk, afstammelingen van de vroege Traminer variëteiten. Dit alles verdient wel enige context voor de indrukwekkende spanwijdte van de geschiedenis van de Traminer en de genetische diversiteit.

Een oude Europese wijn

Traminer is een van de oudste Europese rassen en stond bij de Romeinen waarschijnlijk zelfs bekend als Vitis aminera. Het ras onderscheidt zich door zijn kleurenpalet. Rode Traminer heeft rode druiven, maar Gewürztraminer toont lichtrode/roze druiven en bij gele druiven is het de Gele Traminer. Deze leveren ook verschillende kruidige smaken op onder invloed van hun terroirs. Alle Traminer-soorten kunnen in naam worden aangeduid als Gewürztraminer. De Traminer is vaak een natuurlijke kruisingspartner voor andere rassen, waaronder de Grüner Veltliner (Traminer en St. Georgen).

De kleuren en smaken van Traminer wijnen variëren aanzienlijk, afhankelijk van de sub-set waartoe ze behoren. Het meest prominente voorbeeld is ongetwijfeld Gewürztraminer, die ook enkele van de meest diepgewortelde aromatische wijnen ter wereld produceert. Minder bekend is de Rote Traminer met een diepe kleur. Deze staat ook bekend als Red Traminer, Savagnin Rosé en Klevener de Heiligenstein. Het produceert intens aromatische witte wijnen, soms met een subtiele rose-tint.

De druiven van de Traminer-familie zijn zo genetisch onstabiel gebleken dat het bijna onmogelijk is om hun voorouders met enige mate van zekerheid te traceren. Zelfs de witte Traminer en de Savagnin Blanc, waarvan wordt gezegd dat het genetisch dezelfde druiven zijn, vertonen subtiele verschillen in de bladstructuur. Dit is ook weer afhankelijk van de plaats waar ze worden geteeld. Als gevolg daarvan zijn er letterlijk honderden synoniemen voor de druiven van de Traminer-familie.

Wijngebieden in Kroatië

Hoewel de Gewürztraminer wereldwijd wordt geteeld, wordt het in Kroatië voornamelijk op in het continentale deel van het land aangeplant. De locaties waar de traminer aangeplant wordt liggen verspreid over meerdere wijnbouwgebieden in de regio Slavonië (niet verwarren met het land Slovenië) en langs de Donau.

Uiterlijke kenmerken van Gewürztraminer
  • Blad: klein; rond met vijf lobben; licht kronkelend; brede overlappende bladstelen.
  • Gewürztraminer druiventros: klein; middelgrote dichtheid, kegelvormig, met schouders, vaak met kleine vleugels; druiven zijn rond tot ovaal met dikke schillen; stevig vruchtvlees met een lage zuurgraad, hoog suikergehalte en een intense, kruidige smaak.
  • Rijpingstijd: midden tot laat in het seizoen
  • Betekenis, voorwaarden: Dit is een speciale variëteit voor zeer rijpe aromatische wijnen. Zeer veeleisend van bodem en terrein. Het is bijzonder gevoelig tijdens de bloei – het brengt lage opbrengsten, maar druiven met een hoog suikergehalte.
  • Wijn: De wijnen zijn laag in zuurgraad, maar rijk aan extract en aroma’s (rozen, citroen, bosbes, rozijnen, gedroogd fruit), hebben een goede duurzaamheid en een uitstekend rijpingspotentieel. Kwaliteitswijnen heeft vaak een residuele zoetheid en een discrete, harmonieuze bittere afdronk
  • Synoniemen van Gewürztraminer: Savagnin Blanc, Auvernat Blanc, Bon Blanc, Forment, Fromenteau, Gentil Blanc, Schleitheimer, Ryvola Bila.

Welke gerechten combineren met deze wijn?

Gewürztraminer past goed bij veel verschillende soorten gerechten. Verrassend genoeg past het het beste bij de Midden-Oosterse keuken vanwege het gebruik van geroosterd vlees, gedroogd fruit en noten. De natuurlijke aroma’s van gember brengen de smaak van gember en rozenwater in deze voedingsmiddelen naar voren.

Je kunt Gewürztraminer combineren met verschillende soorten vlees, waaronder kip, eend, varkensvlees, spek, krab en garnalen. Je kunt het ook combineren met groenten zoals rode ui, kokos, paprika, tempeh, aubergine, wortel en pompoen. Als je van wijn met kaas houdt, probeer dan Gewürztraminer met kaas met een delicate, subtiele smaak. Voeg wat gedroogd fruit toe, zoals veenbessen of banaan, om de combinatie nog spannender te maken.

Veel Gestelde Vragen

Goed nieuws: je hoeft geen sommelier te zijn om een ​​glaasje Gewürztraminer te drinken. En als de informatie overload van profnotities en aan groeiregio’s, verschillende druiven en zelfs de uitspraak van Gewürztraminer je boven het hoofd stijgen maar je wel graag meer wilt weten over deze bijzondere wijn lees dan vooral verder.

Wat voor soort voedsel moet ik eten met Gewürztraminer?

Als je een avontuurlijke eter bent en van pittig eten houdt, of een voorkeur hebt voor gerechten uit de Midden-Oosterse keuken in plaats van een pizza, dan is een lekkere fles Gewürztraminer iets voor jou. De smaken en geuren maken Gewürztraminer ook perfect om te drinken bij Aziatische of Thaise gerechten. Zacht en licht in de mond. Een typische Gewürztraminer heeft een fris aroma en een vleugje zoetheid (vergelijkbaar met lychee), dus als je een etentje geeft, kan iets eenvoudigs zoals schaaldieren, sushi of groenten worden weggespoeld met met Gewürztraminer.

Gewürztraminer lijkt vaak zoet of bloemig te zijn. Wat is een goede middenweg?

Gewürztraminer lijkt op Gele Muskaat wijn, die erg zoet kan zijn, terwijl Pinot Grigio te scherp kan smaken voor iemand die geen fan is van hogeren zuurgraad in wijn. Om een ​​goede suiker-zuurbalans te vinden, probeer je een droge Gewürztraminer. Het is minder zuur maar ook niet mierzoet. De wijn is vooral helder, bloemig en aromatisch en heeft tonen van perzik en witte bloemen.

Moet ik Gewurztraminer koelen?

Er is een reden waarom wijngrotten al eeuwen bestaan: ze zijn donker, koel en de wijnflessen liggen er lang onafgebroken op hun zij. Het is de perfecte omgeving van een Gewürztraminer. Hoewel dit niet helemaal noodzakelijk is als je een koelere opslagruimte hebt. Een wijnkoeler is dan eveneens een heel goed idee.

Moet ik in plaats Gewurztraminer kiezen voor een witte cuvée / blend?

Blends zijn enkele van de meest heerlijke en interessante wijnen die er zijn. Net zoals een schilder meer kleuren heeft om mee te werken, geven verschillende druivensoorten een wijnmaker meer flexibiliteit om smaken en lagen te creëren. De zuurgraad van een Chardonnay kan bijvoorbeeld worden verzacht met een beetje Chenin Blanc, voor een elegantie die je niet van de wijs brengt. Bourgondië en de Loire-vallei mengen zich ook al eeuwenlang met prachtige resultaten. Een Gewürztraminer is meestal de meest comfortabele keuze.

Mijn vrienden lopen uiteen van wijnliefhebbers tot totaal nieuwe wijnliefhebbers. Zal deze wijn iedereen gelukkig maken?

Ah, de eeuwenoude vraag over een etentje! We houden ervan om samen met vrienden iets progressiefs en unieks te serveren zonder opzichtig of te zwaar in het glas te zijn. Deze aromatische Gewürztraminer uit Kroatië is een unieke wijn en een ware publiekstrekker. De Gewürztraminer komen oorspronkelijk uit Zuidoost Europa en zijn via Italië naar Duitsland gebracht. Ze fermenteren vaak in roestvrij stalen vaten om een ​​schone, pure en vruchtbare vroege drinkwijn te krijgen.

Moet Gewürztraminer-wijn worden gekoeld?

Het wordt sterk aanbevolen om bepaalde wijnen gekoeld te drinken om de aroma’s van de fles te versterken. In het geval van Gewurztraminer-wijn, wordt deze het best genoten bij 12 graden Celsius.

Is Gewürztraminer een dessertwijn?

Gewürztraminer staat bekend als een van de Grand Cru-druiven van de Elzas en wordt beschouwd als leeftijdswaardig als dessertwijn.

Hoe lang kun je Gewürztraminer bewaren?

Gewürztraminer is een variëteit die 3 tot 5 jaar kan rijpen en hierdoor prima langer houdbaar is.

Extra informatie

land

streek

variëteit

klasse

alcohol

jaargang

wijnhuis

serveertemperatuur

inhoud

ean

smaak

allergenen

15 beoordelingen voor Gewürztraminer

  1. Joyce

    Aromatische gewürztraminer, aangename heerlijke wijn met aroma van lychees en rozenblaadjes

  2. Tiny

    aangename wijn

  3. Fred

    prima riesling en de traminer samen gekocht

  4. Annelien

    Kruidig, heel anders dan wat je gewend bent, ik vond de wijn al heerlijk ruiken toen de fles openging

  5. dennis

    gewurztraminer heeerlijke wijn voor herhaling vatbaar

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × 5 =