GraÅ”evina uit KroatiĆ«
Grasevina
15.99 6.99 In winkelwagen
Aanbieding!

Grasevina

15.99 6.99

-56%

Grasevina wijn uit Kroatiƫ is een frisse droge witte wijn met een lichte aangename aroma en een smaak van honing en appel. Populairste en meest gedronken wijn uit Kroatiƫ.

(38 klantbeoordelingen)

Op voorraad

Beschrijving

Grasevina in het kort

Aangename aroma’s van grasevina :

  • Honing
  • Peer
  • Rijpe appels
  • Witte pruimen
  • Mango
  • Citroen
  • Perzik
  • Aangename mineralen

Grasevina bij houtgerijping:

  • Boterachtig
  • Biscuit
  • Vanille
  • Toast
  • Paddenstoelen

Aroma’s naarmate deze ouder wordt:

  • Amandel
  • Walnoten
  • Hazelnoot

Grasevina eigenschappen

  • Grasevina bevat gebalanceerde wijnzuren
  • Elke grasevina wijn is aangenaam zacht
  • Houdbare grasevina geeft een helder gele tot bleek goudkleurige
  • De smaak verschilt per wijnregio
  • Neutraal aroma: smaakt past zich aan naar de plek waar het groeit
  • Met veel verschillende gerechten combineren
  • Frissere variant past goed bij salades en schaal- en schelpdieren
  • Een volle, ronde variant is beter geschikt bij romige vissoorten of sauzen
  • Houtgerijpte variant is ideaal bij gerookte vis of kip

Aangenaam fris en droog

Grasevina wijn is een aangename frisse droge witte wijn. Het wordt gemaakt van de gelijknamige druif. Het is bovendien een ideale zomerwijn. Daarnaast heeft het een stro-achtige kleur met een lichtgroene tint, een frisse, lichte aangename aroma en een half droogachtige smaak van honing en appel. Deze variant is een ‘Vrhunsko vino‘. Dat is de Kroatische benaming is voor topkwaliteitswijn. De echte wijnkenners kiezen daarom voor een ‘vrhunsko vino‘. Een heerlijke wijn voor de echte genieter.

Met welk gerecht combineren?

Grasevina is ideaal voor speciale gelegenheden. Maar ook om te genieten als dagelijkse traktatie. Aanbevolen om van te genieten als een dagelijkse traktatie en speciale gelegenheden. Het gaat heerlijk met vis, salades, wit vlees, schaal- en schelpdieren. Deze kan het beste koel geserveerd worden op een temperatuur tussen 10-12 Ā°C. Je kunt deze wijn het beste bewaren in een wijnkelder of een speciale wijnkoelkast waar het klimaat optimaal is.

In de warme jaren verandert de aroma een klein beetje. Dit geeft de wijn een smaakprofiel van exotisch fruit. Echter als de oogst later in het jaar is, is het suikergehalte van de Grasevina ook wat hoger. Hierdoor krijgt het meer aromaā€™s bevat van overvloedige bloemen en honing. Dankzij deze late rijping krijgt het een karakteristieke smaak. Ter voorbeeld: het krijgt een specifiek scherpe en een semi-bittere volle nasmaak heeft.

Wist je dat de Grasevina?

  • Grasevina veel prijzen wereldwijd heeft gewonnen
  • Van Beschermde Oorsprongsbenaming is
  • Tot de beste wijn uit KroatiĆ« behoort
  • Het jaar 2011 als goed wijnjaar bekend staat
  • Soms ook gebruikt wordt om mousserende wijn van te maken
  • Ook bekend is als Welschriesling, LaÅ”ki Rizling, Olasz Riesling, maar niet van de Riesling afkomstig is

De regio’s van grasevina

Ondanks enkele misverstanden over de potentie van Grasevina druiven is deze druifsoort in staat om zeer goede kwaliteit te behalen in de juiste regio’s met de juiste grond. In KroatiĆ« zijn er drie regio’s waarin de druif uitstekend geteeld kan worden, namelijk de Baranja, Erdut en Ilok, allen grenzend aan de Donau rivier en Kutjevo in het centrum van SlavoniĆ«.

Dankzij de vruchtbare grond bestaande uit dikke lagen van lƶss (eolische afzetting van silt) langs de Donau en de zomerhitte is kan de Grasevina druif hier uitstekend gedijen.

Hierdoor heeft de Grasevina druif uit de Brananja regio (Noord-Oosten van KroatiĆ«) een sterkere concentratie suikers en alcohol. Iets zuidelijker langs de Donau, in Erdut en Ilok zijn de aroma’s van de Grasevina druiven wat frisser en zijn de zuren een beetje hoger, waardoor ook de wijnen van die uit deze buurt komen wat aromatischer en lichter zijn.

De overvloed aan aroma’s van de druiven is iets waarin de regio Kutjevo in uitblinkt, het heeft dan ook een andere structuur dan de Grasevina wijn uit de regio Baranja. Dankzij de heuvels van Kutjevo heeft de Grasevina hier een perfecte zuurverhouding, waardoor zij doet denken aan sappige appels.

Grasevina is heel populair in Kroatiƫ

Het is een van de belangrijkste witte wijn uit Kroatiƫ. Het wordt met name in het binnenland van Kroatiƫ gemaakt. Verder wordt het vaak in verband gebracht met de welschriesling. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat deze druif een zelfstandige inheemse druifsoort van Kroatiƫ is. Het heeft dan ook niets te maken met de Duitse Riesling.

De druif rijpt vrij laat in het seizoen. Dit geeft het een frisse, licht aromatische smaak. Daarom staat het bekend om de aangename mineraliteit. Het heeft de milde tonen van steenvruchten, citrus en bloesem en is daardoor goed geschrikt als aperitief.

Karakteristieke smaak van Grasevina druiven

In de warme jaren kan de aroma net een beetje veranderen waardoor het meer de smaak krijgt van exotisch fruit. Als de oogst later in het jaar is is de suikergehalte van de Grasevina ook wat hoger waardoor het meer aroma’s bevat van overvloedige bloemen en honing. De karakteristieke smaak is dat het een specifiek scherpe en een semi-bittere volle nasmaak heeft.

Samengevat is het een van de meest gewilde en meest aangeplante druivensoort in Kroatiƫ. Het gedijt op koelere bodems en in een landklimaat. Als je van van wijn zoals de Chenin Blanc houdt dan kan de Grasevina niet ontbreken op de wijnkaart. Deze bijzondere wijn van het wijnhuis Erdut is afkomstig uit het oosten van de Kroatische regio Podunavlje in Slavoniƫ.

Ter afsluiting: meer informatie over deze druif.

Extra informatie

land

streek

smaak

variƫteit

klasse

alcohol

jaargang

wijnhuis

serveertemperatuur

inhoud

ean

allergenen

soort

38 beoordelingen voor Grasevina

  1. Mirjam

    Goede grasevina

  2. Veerle

    halfdroog, fruitig, strogeel, fijne balans

  3. margot

    goede grasevina, prima in balans

  4. Xavier

    mensen die zeggen dat de grasevina iets met de riesling te maken heeft hebben echt heel weinig verstand van wijn. GraŔevina is een totaal andere druif in niet aan de riesling. Smaak van deze graŔevina is halfdroog rijp aangenaam iets van witte pruimen vijven tikje citrus

  5. Helene

    duidelijk een wijn van goede kwaliteit de grasevina dat merk je aan de eerste slok en aan de geur, heel goed in balans in smaakstructuur, de wijnaroma en de wijnzuren, de wijndroogte

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien + twintig =