Pinot Grigio Pinot Gris voorkant
Pinot Grigio – Pinot Gris
15.99 7.99 In winkelwagen
Aanbieding!

Pinot Grigio – Pinot Gris

15.99 7.99

-50%

Pinot Grigio (Pinot Gris): groen-geel van kleur, gebalanceerd en harmonieus in smaak. Elegant drinkbare wijn, full bodied, discrete aroma’s met een mooie fruitigheid.

(2 klantbeoordelingen)

Op voorraad (kan nabesteld worden)

Beschrijving

Pinot Grigio / Pinot Gris wijn in het kort

  • Aangenaam fris, soepel, fruitig en droog aroma
  • Tonen van abrikoos, perzik, peren, appels, steenfruit, tropisch fruit en tikje zoete kruiden
  • Full bodied; perfecte balans aan alcohol, wijnzuren en aroma’s
  • Pinot Grigio / Pinot Gris wijn die meerdere keren wereldwijd in de prijzen is gevallen
  • Perfect gebalanceerde en elegante wijn met een specifiek karakter dat zijn afkomst reflecteert

Pinot Grigio (Pinot Gris) is groen-geel van kleur, gebalanceerd en harmonieus in smaak. Elegant drinkbare wijn, full bodied, discrete aroma’s met een mooie fruitigheid. In de geur florale tonen van bloesem, wit fruit van citrus en peer. Een rijk mondgevoel, vol met rijpe fruittonen, tropische vruchten zoals tonen van ananas. Met een rijkheid van Mediterraanse kruiden. De afdronk is mineralig, lang en vol.

Pinot Grigio / Pinot Gris is het lekkerste met

Pinot Gris is ideaal als aperitief maar is eveneens goed te combineren met verschillende gerechten zoals salades, kip, vis schaal en schelpdieren. Een klein

  • Geitenkaas, rucola & walnoten salade
  • Knapperige knoflook en chili garnalen
  • Gegrilde groenlipmossel
  • Insalata di bresaola (aan de lucht gezouten rundvleessalade)
  • Inktvis met zout en peper
  • Pulled pork met venkel en appelsalade
  • Lichte vis zoals witvis met mediterane kruiden

Alles over Pinot Gris

Pinot Gris / Pinot Grigio is een witte wijndruif die oorspronkelijk afkomstig is uit de wijngaarden van Bourgondiƫ. De druif is nu te vinden in wijngebieden over de hele wereld. Wijnen die licht in stijl zijn worden doorgaans aangeduid met de Italiaanse naam Pinot Grigio.

Pinot Gris, lid van de uitgebreide Pinot-familie van druivenrassen, is een mutatie met een roze huid van Pinot Noir. De twee soorten zijn tot veraison (begin van de rijping) in de wijngaard niet van elkaar te onderscheiden. Dan krijgen de Pinot Gris druiven hun kenmerkende reeks kleuren; alles van oranjeroze tot bleek, stoffig paars.

De term Gris is Frans voor “grijs” en verwijst naar de stoffige, lichtgrijze glans die de druiven vaak aannemen. De naam Pinot Gris wordt veel gebruikt over de hele wereld. In veel Europese landen heeft deze wijn een andere naam ItaliĆ« (Pinot Grigio), Duitsland (Grauburgunder), KroatiĆ« (Pinot Sivi) en Hongarije (SzĆ¼rkebarĆ”t).

Hoewel Pinot Gris soms wordt gebruikt als een mengcomponent, wordt het meestal geproduceerd als een rassenwijn. Smaken en aroma’s variĆ«ren sterk van regio tot regio en van stijl tot stijl. Maar gemeenschappelijke kenmerken zijn tonen van peren, appels, steenfruit, tropisch fruit, zoete kruiden en zelfs een vleugje rook.

De meeste wijnmakers vermijden het duidelijke eiken karakter in hun Pinot Gris. Maar sommigen gebruiken oudere, meer neutrale vaten voor fermentatie. Voor zwaardere meer complexe stijlen van Pinot Gris worden vaak moercontact en gedeeltelijke malolactische gisting gebruikt. Zoete witte wijn van Pinot Noir van de late oogst zijn ook gebruikelijk.

Pinot Gris / Pinot Grigio uit Kroatiƫ

Tegenwoordig heeft de Pinot Grigio / Pinot Gris honderden gezichten. In Kroatiƫ staat deze bekend onder de naam Pinot Sivi Zoals delicate alledaagse wijnen met heerlijke fruitigheid die de commerciƫle Veneto-stijl erven. Maar ook veel meer levende wijnen vol mineralen en frisheid uit een koudere klimaat in Oostenrijk en Italiƫ.

Daarnaast zijn er ook halfdroge wijnen en wijnen met extreem minerale exemplaren van uit de Elzas. De accenten van de huidige Pinot Grigio / Pinot Gris zijn groter dan die van de Chardonnay. En dat terwijl Chardonnay in bijna alle uithoeken van de wijnwereld wordt verbouwd.

In KroatiĆ« heeft deze wijn nooit de ups en downs van de wereldmarkt gedeeld. In KroatiĆ« zijn er twee dominante regio’s in continentaal KroatiĆ« waar de wijn veelal wordt aangeplant. Een Pinot Gris / Pinot Grigio uit het heuvelachtig KroatiĆ« (van Međimurje tot Moslavina), heeft vaak een rijk en intens aroma waar vaak de resten van suiker aanwezig zijn en de wijn fris en levendig uitstraalt. Een Pinot Gris / Pinot Grigio wijn uit SlavoniĆ« en de Donau-regio lijkt veel meer op een volwassen exemplaar uit het Italiaanse Friuli.

Daarnaast is de Pinot Gris / Pinot Grigio ook aangeplant in Istriƫ en Dalmatiƫ, maar in veel mindere mate dan Slavoniƫ en de Donau-regio.

Smaak van Pinot Grigio: droog of zoet

Pinot Gris druiven hebben van nature een laag zuurgehalte en veel suikers. Daarom komen de beste Pinot Gris wijnen uit de koelere wijnregio’s ter wereld. Pinot Girs uit warmer klimaat heeft de neiging om zuurgraad en structuur te missen en kunnen te alcoholisch overkomen. De voorbeelden van Europa zijn afkomstig van wijngaarden aan weerszijden van de Rijn, van Baden en Pfalz in Duitsland en, met name, de Elzas in Frankrijk. In deze regio’s worden de wijnen gemaakt in verschillende zoetheidsgraden, van kurkdroog tot heerlijk zoet. Een Pinot Gris Selection de Grains Nobles uit de Elzas is een van de zoetste, meest intens gearomatiseerde wijnen op aarde.

In de Elzas stond Pinot Gris eeuwenlang bekend als Tokay of Tokay d’Alsace. In 2007 verbood de Europese Unie het gebruik van die naam in de Elzas. Dit was bedoeld om verwarring met de prestigieuze Tokaji-wijnen van Hongarije te voorkomen.

Alles over de Pinot Grigio

Pinot Grigio is de Italiaanse naam voor Pinot Gris, een witte mutatie van de Pinot-familie. Het deelt zijn genetische vingerafdruk met Pinot Noir, Pinot Blanc en verschillende andere variƫteiten. De term Pinot Grigio wordt sterk geassocieerd met wijnen met een lichte body die in grote hoeveelheden worden geproduceerd, vooral in Noord-Italiƫ.

De wijnen worden meestal omschreven als droge witte wijnen met een relatief hoge zuurgraad. Deze kenmerken worden aangevuld door aroma’s van citroen, limoen, groene appel en bloesems.

Deze “alledaagse” Italiaanse stijl van Pinot Grigio wordt in de eerste plaats bereikt door de druiven relatief vroeg te oogsten. Dit wordt gedaan in een poging om zoveel mogelijk verse zuurgraad te behouden. Anders is het ras van nature vrij laag in zuurgraad. In een hete zomer is vooral de plukdatum belangrijk.

Vroege oogsten kunnen ook een duidelijke invloed hebben op de kleur. Als de wijn rijpt, kan het een roze kleur aannemen. Pinot Gris / Pinot Grigio gemaakt van rijpe druiven kan veel goudkleuriger zijn.

Rijping van Pinot Grigio

Om de versheid en “pit” te behouden, vindt fermentatie en opslag typisch plaats in roestvrijstalen tanks. Als er eiken vaten worden gebruikt voor de fermentatie, dan zal dit het gehemelte en zoete vanille-aroma’s toevoegen. Dit zou aanzienlijk afbreuk doen aan de strakke, eenvoudige stijl en ook de kosten verhogen. Dit type Pinot Grigio wijn is bijna altijd bedoeld voor consumptie binnen een jaar of twee na de oogst. Langdurige bewaring is niet vereist en ook niet aan te raden.

De Pinot Grigio wijnen van Alto Adige – SĆ¼dtirol in Noord-ItaliĆ« kunnen zeker in tegenspraak zijn met het idee dat alle wijnen met “Pinot Grigio” op het etiket licht en eenvoudig zijn. Dit is vooral zo met de helder rijke, bloemige voorbeelden uit Bolzano en de Oltradige. Het kan ook van toepassing zijn op de met mineralen beladen bottelingen uit de Adige-vallei. Pinot Noir gemaakt in de Val Venosta is over het algemeen slanker en frisser en past beter bij de “Pinot Grigio”-vlag zoals hierboven beschreven. Het ras is het meest verbouwd in de regio, met ongeveer 630 hectare. Friuli en Collio in het noordoosten van ItaliĆ« kunnen ook de bron zijn van rijpere stijlen met een goed fruitgewicht.

Van de wijnregio’s van de Nieuwe Wereld is de variĆ«teit het meest prominent in de Verenigde Staten. Oregon loopt voorop, maar de staat Washington en CaliforniĆ« zijn ook belangrijk). Een breed scala aan stijlen tegen verschillende prijsklassen wordt gemaakt in Nieuw-Zeeland. Het is hier de derde meest aangeplante witte druif. Het vertegenwoordigt echter slechts 6 procent van de nationale wijnproductie en 2 procent van de export. Wijnetiketten weerspiegelen meestal het onderscheid tussen de stijlen Pinot Gris en Pinot Grigio.

Pinot Grigio uit Italiƫ

Noordoost-Italiƫ (Veneto, Friuli-Venezia Giulia en Trentino-Alto Adige) is het hart van de Pinot Grigio producerende regio. De regio exporteert elk jaar grote hoeveelheden wijn, voornamelijk naar het Verenigd Koninkrijk en de VS.

Er moet echter worden opgemerkt dat er ook tal van voorbeelden zijn van premiumwijnen uit deze regio. Deze kunnen een gewicht en textuur bereiken die vergelijkbaar is met bijna elke Pinot Gris botteling. De allerbeste wijnen kunnen dicht bij de kwaliteit van de Grand Cru-wijnen uit de Elzas komen.

In veel delen van Italiƫ wordt de variƫteit gebruikt om frizzante (semi-mousserende) of spumante (mousserende) wijnen te maken. Maar het is met name afwezig in de meest serieuze sprankelende stijl van het land, Franciacorta (waar Pinot Bianco is toegestaan). Ondertussen kan de meest populaire, Prosecco, slechts tot 15 procent Pinot Grigio bevatten tegen 85 procent Glera.

Pinot Grigio is ook zelden de basis van zoetere of dessertwijnen in Italiƫ. Halfzoete of zoete Pinot Gris wordt meer geassocieerd met de Elzas, en op veel kleinere schaal met Nieuw-Zeeland.

Pinot Grigio uit de nieuwe werled

De verfrissende stijl van Pinot Grigio kent in verschillende landen veel succes. Het heeft het vooral goed gedaan in de Verenigde Staten (waar het liefdevol “Greej” wordt genoemd) en AustraliĆ«.

Buiten Italiƫ kan echter niet met absoluut vertrouwen op het onderscheid tussen de twee namen worden vertrouwd. De kopers moeten rekening houden met de prijs als er geen andere informatie beschikbaar is. Een dagelijkse prijs kan afleiden dat een vroeg geplukte lichte wijn is.

Sommige wijnhuizen in de Nieuwe Wereld hebben ervoor gekozen om zowel Pinot Grigio als Pinot Gris wijnen te produceren. Deze worden meestal op de markt gebracht als aperitieven en als eenvoudige witte wijn.

Synoniemen van Pinot Gris / Pinot Grigio

Deze bekende wijn staat over de hele wereld bekend onder verschillende namen, waaronder: Rulander, Grauburgunder, Grauer Burgunder, Grauer Riesling, Grauklevner, Malvoisie, Fromenteau Gris, Pinot Beurot, Auvernat Gris, Auxerrois Gris, Tokay d’Alsace (tot 2007), Szurkebarat, Sivi Pinot, Pinot Sivi

Extra informatie

alcohol

allergenen

variƫteit

,

ean

inhoud

jaargang

klasse

land

serveertemperatuur

smaak

soort

streek

wijnhuis

2 beoordelingen voor Pinot Grigio – Pinot Gris

  1. Willy

    Fris, aangenaam, fruitig, steenvruchten

  2. Annelien

    Heerlijke deze wijntje pinot grigio, zacht fruitig

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × 3 =